Acepurin

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Acepurin

Powered by: KNMP logo
  • Introductie

    De werkzame stof in Acepurin is allopurinol.

    Allopurinol remt de omzetting van purine naar urinezuur. Purine komt voor in eiwitrijke voeding. Door de omzetting te remmen, verlaagt allopurinol de hoeveelheid urinezuur in het bloed.

    Artsen schrijven allopurinol voor bij jicht, nierstenen en bij kanker. Verder wordt het ook gebruikt bij enkele andere zeldzame aandoeningen waarbij de urinezuurproductie te hoog is.

  • Bijwerkingen

    Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

    De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

    Soms

    • In het begin van de behandeling kan dit middel juist een jichtaanval uitlokken. Dit is meestal geen reden om te stoppen met de behandeling. Raadpleeg wel uw arts als een aanval optreedt. De arts kan u dan een medicijn tegen de aanval voorschrijven.

    Zelden

    • Overgevoeligheidsreacties. U kunt dan huiduitslag met jeuk, puisten of schilfers krijgen. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Ook kan een ernstige overgevoeligheidsreactie optreden met koorts en huiduitslag. Raadpleeg in alle gevallen uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor allopurinol. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
    • Misselijkheid en braken. Dit vermindert meestal als u na enkele dagen gewend bent geraakt aan het middel. U kunt deze klachten voorkomen door het middel na het eten in te nemen.
    • Diarree.

    Zeer zelden

    • Haaruitval en haarverkleuring.
    • Bloedafwijkingen. Als u plotseling onverklaarbare koorts, keelpijn, blauwe plekken of bloedingen krijgt, moet u het gebruik staken en meteen uw arts waarschuwen.
    • Leveraandoeningen. U kunt dit merken aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts. Mensen die al een leveraandoening hebben, moeten extra goed worden gecontroleerd.
    • Spierpijn.
    • Loskomende nierstenen. Dit geeft pijn bij plassen of niersteenkolieken. Dit komt vanzelfsprekend vooral voor bij mensen die dit middel gebruiken tegen nierstenen. Maar het kan ook gebeuren bij mensen die dit middel om een andere reden gebruiken en niet weten dat ze nierstenen hebben. De nierstenen komen los omdat hun grootte door dit middel kan afnemen.

    Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  • Gebruik

    Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

    Hoe?

    • Tabletten: innemen met een half glas water.
    • Infuus: dit wordt gegeven door een arts of verpleegkundige.

    Advies bij tabletten en infuus: drink veel tijdens de behandeling (2 tot 3 liter vocht per dag).

    Wanneer?

    • Neem de tabletten tijdens of vlak na het eten in. Dan heeft u minder kans op maagklachten.
    • Begin de behandeling niet als u net een jichtaanval heeft. Allopurinol kan namelijk in het begin van de behandeling juist een jichtaanval verergeren. Meestal adviseert de arts om tot enkele weken na een aanval te wachten.

    Hoe lang?

    • Het kan enkele maanden duren voor u merkt dat minder jichtaanvallen optreden. De arts zal regelmatig uw bloed controleren op hoeveelheid urinezuur en op de werking van de nieren.
    • Als bij u regelmatig jicht of nierstenen zijn opgetreden, moet u dit middel vaak levenslang gebruiken.
    • Als het verhoogde urinezuurgehalte door geneesmiddelgebruik komt of door een ziekte, is de duur van het gebruik hiervan afhankelijk.
  • Vergeten

    Het is belangrijk dit middel consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn.

    • U gebruikt allopurinol één keer per dag: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
    • U gebruikt allopurinol twee keer per dag: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
    • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
    • Als u dit middel vier keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan één uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan een uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Verboden

    autorijden?
    Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

    alcohol drinken?
    Alcohol vermindert de uitscheiding van urinezuur door de nieren. Gebruik daarom weinig of geen alcohol, maar drink wel veel water (2 tot 3 liter per dag).

    alles eten?
    Sommige eiwitrijke voedingsmiddelen kunnen, ondanks de allopurinol, de hoeveelheid urinezuur in het bloed verhogen. Vraag eventueel een diëtist om advies.

  • Wisselwerking

    De medicijnen met de belangrijkste wisselwerkingen zijn bloedverdunners, azathioprine, mercaptopurine en theofylline.

    • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Allopurinol kan de werking van de bloedverdunner versterken. Vertel de trombosedienst dat u allopurinol gebruikt of heeft gebruikt. Geef ook aan als u meer of minder allopurinol bent gaan slikken.
    • Azathioprine, een afweeronderdukkend middel gebruikt bij onder andere reuma, de ziekte van Crohn en orgaantransplantaties. Allopurinol versterkt de werking van azathioprine. De bijwerkingen kunnen toenemen. Raadpleeg uw arts. Deze zal de dosering azathioprine waarschijnlijk moeten aanpassen.
    • Mercaptopurine, een middel gebruikt bij kanker (leukemie). Allopurinol versterkt de werking van dit middel. De bijwerkingen kunnen toenemen. Raadpleeg uw arts. Deze zal de dosering mercaptopurine waarschijnlijk moeten aanpassen.
    • Theofylline, een middel gebruikt bij astma en COPD. Allopurinol versterkt de werking van dit middel. De bijwerkingen kunnen toenemen. Raadpleeg uw arts. Deze zal de dosering theofylline waarschijnlijk moeten aanpassen.
    • Er zijn veel medicijnen die de hoeveelheid urinezuur in het bloed kunnen verhogen, zoals plasmiddelen. Vertel uw apotheek dat u aanleg voor jicht heeft. Zij kunnen er dan op letten dat u niet zonder meer een medicijn krijgt dat een jichtaanval kan uitlokken.
  • Zwangerschap

    Zwangerschap
    Gebruik dit middel NIET tijdens de zwangerschap of als u zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden.

    Borstvoeding
    Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit middel komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk is voor de baby.

  • Stoppen

    U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen. De hoeveelheid urinezuur kan dan wel weer omhooggaan en opnieuw een jichtaanval of nierstenen veroorzaken. Stop dus alleen in overleg met uw arts.

  • Handelsinformatie

    Allopurinol is sinds 1967 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Zyloric en als het merkloze Allopurinol, en als infuus onder de merknaam Acepurin.

Laatst gewijzigd op: 26 november 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Acepurin? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen