Adenuric

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Adenuric

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Adenuric is febuxostat.

  Febuxostat voorkomt dat het lichaam purine verandert in urinezuur. Purine komt voor in bepaalde voedingsmiddelen, maar het lichaam maakt het ook zelf aan. Hierdoor verlaagt febuxostat de hoeveelheid urinezuur in het bloed.

  Artsen schrijven febuxostat voor bij jicht en bij nierstenen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • In het begin van de behandeling kan dit medicijn juist een jichtaanval uitlokken. Daarom zal de arts u altijd van te voren een medicijn tegen jichtaanvallen voorschrijven, zoals een NSAID-pijnstiller of colchicine. Hiermee moet u dan een half jaar doorgaan. Wacht bij een jichtaanval tot de ergste klachten van de aanval zijn weggetrokken voordat u begint met febuxostat. Als u tijdens het gebruik van febuxostat toch een jichtaanval krijgt, moet u het gewoon door blijven gebruiken. Raadpleeg dan uw arts.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid en diarree. Zeer zelden braken, buikpijn, verlies van eetlust of juist toename van eetlust, maagpijn, zure oprispingen, verstopping, winderigheid. U kunt misselijkheid voorkomen door het medicijn na het eten in te nemen.
  • Hoofdpijn
  • Huiduitslag, zoals eczeem, galbulten, puistjes, rode huid, jeuk. Zeer zelden is er sprake van ernstige huiduitslag, die het gevolg is van allergie. Waarschuw een arts, als u huiduitslag opmerkt (zie Zeer zelden: Overgevoeligheid).
  • Vasthouden van vocht. U merkt dit aan dikke enkels of voeten (oedeem). Zeer zelden kan de bloeddruk hierdoor omhoog gaan. Als u een hoge bloeddruk of hartfalen heeft, zal de arts u vaker controleren.

  Zeer zelden

  • Spier- en gewrichtspijn, spierkramp, spierzwakte, slijmbeursontsteking. Meestal is dit onschuldig, maar zeer zelden kan dit wijzen op een ernstige bijwerking op de spieren. De verschijnselen van deze ernstige bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook het gehele lichaam kan zeer doen. Overleg met uw arts als u onverklaarbare spierpijn heeft.
  • Slapeloosheid of juist slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid, nervositeit.
  • Smaakstoornissen, verminderd reukvermogen, droge mond, dorst, zweertjes in de mond.
  • Verminderd gevoel in armen of benen, doof of tintelend gevoel.
  • Zweten en opvliegers.
  • Oorsuizen.
  • Haaruitval.
  • Problemen met plassen, zoals vaker kleine beetjes moeten plassen en vaak moeten plassen. Ook kunnen de nieren minder gaan werken. U kunt dit merken als de urine donkerder of troebeler wordt, maar vaak merkt u dit niet op. Uw arts zal de nierwerking regelmatig controleren.
  • Minder zin in vrijen en impotentie.
  • Loskomende nierstenen. Dit geeft pijn bij plassen of niersteenkolieken. Dit komt vanzelfsprekend vooral voor bij mensen die dit medicijn gebruiken tegen nierstenen. Maar het kan ook gebeuren bij mensen die dit medicijn om een andere reden gebruiken en niet weten dat ze nierstenen hebben. De nierstenen komen los omdat hun grootte door dit medicijn kan afnemen.
  • Hartkloppingen. Raadpleeg dan uw arts.
  • Luchtweginfecties, hoesten, benauwdheid. Raadpleeg dan uw arts.
  • Ontsteking van de alvleesklier of van de lever en bloedafwijkingen. Bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik, gevoelige, opgezwollen buik, donkere urine of een gele verkleuring van de huid of het oogwit, onverklaarbare blauwe plekken, extreme vermoeidheid of keelpijn met koorts en blaren in de keel moet u direct een arts waarschuwen. Als u deze bijwerkingen opmerkt, neem dan contact op met uw arts of apotheker. Heeft u al een verminderde werking van de lever? Dan zal uw arts uw leverwerking extra controleren en zo nodig de dosering aanpassen.
  • Overgevoeligheidsreacties. Dit kunt u merken aan huiduitslag met jeuk, schilfers, knobbeltjes of galbulten. Raadpleeg dan uw arts.
   Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of koorts of flauwvallen. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Waarschuw in deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor febuxostat. Het apotheekteam kan er op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt. Als u eerder overgevoelig was voor allopurinol (een ander jichtmiddel), heeft u meer kans op deze bijwerking.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  U mag dit medicijn met of zonder voedsel innemen. Als u last heeft van misselijkheid of maagklachten, kunt u dit medicijn het best met wat voedsel innemen. Neem de tablet elke dag in op hetzelfde tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.

  Hoelang?
  Het kan enkele maanden duren voor u merkt dat minder jichtaanvallen optreden. De arts zal regelmatig uw bloed controleren op hoeveelheid urinezuur en op de werking van de nieren.

  Als bij u regelmatig jicht of nierstenen zijn opgetreden, moet u dit medicijn vaak levenslang gebruiken.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn.

  U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Neem geen dubbele dosis.

 • Verboden

  autorijden?
  Heeft u last van duizeligheid, vermoeidheid of doof gevoel in handen en voeten? Dan kan dit uw rijvaardigheid beïnvloeden. Rijd geen auto als u hier last van heeft.

  alcohol drinken?
  Alcoholische dranken kunnen purine bevatten. Bier bevat veel purine. Bovendien vermindert alcohol de uitscheiding van urinezuur door de nieren. Gebruik daarom weinig of geen alcohol, maar drink wel veel water (2 tot 3 liter per dag).

  alles eten?
  Sommige voedingsmiddelen bevatten veel purine, zoals vette vis, mosselen, orgaanvlees, gistrijke producten, zoals Marmite. Deze kunnen de hoeveelheid urinezuur in het bloed verhogen. Vraag eventueel een diëtist om advies als u een purine-beperkt dieet wilt volgen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen en niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'Samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Azathioprine, een afweeronderdrukkend medicijn gebruikt bij onder andere reuma, de ziekte van Crohn en orgaantransplantaties. Febuxostat versterkt de werking van azathioprine. De bijwerkingen kunnen daardoor toenemen. Raadpleeg uw arts. Deze zal een ander medicijn tegen jicht voorschrijven (benzbromaron). Als dat niet mogelijk is, zal de arts de dosering van azathioprine verlagen en het bloed vaker controleren.
  • Mercaptopurine, een middel gebruikt bij kanker (leukemie). Febuxostat versterkt de werking van dit medicijn. De bijwerkingen kunnen daardoor toenemen. Raadpleeg uw arts. Deze zal een ander medicijn tegen jicht voorschrijven (benzbromaron). Als dat niet mogelijk is, zal de arts de dosering van mercaptopurine verlagen en het bloed vaker controleren.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn NIET tijdens de zwangerschap of als u zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

  Borstvoeding
  Geef GEEN borstvoeding als u dit medicijn moet gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het bijwerkingen bij het kind zal geven.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. De hoeveelheid urinezuur kan dan wel weer omhooggaan en opnieuw een jichtaanval of nierstenen veroorzaken. Stop dus alleen in overleg met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Febuxostat is sinds 2008 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Adenuric in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 01 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Adenuric? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen