Avonex

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Avonex

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Avonex
  De werkzame stof in Avonex is interferon beta-1a.

  Interferon beta behoort tot de groep geneesmiddelen die interferonen worden genoemd. Dit zijn natuurlijk voorkomende eiwitten die een rol spelen in het afweersysteem.

  Artsen schrijven het voor bij Multipele Sclerose (MS).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • In het begin van de behandeling kunt u last krijgen van griepachtige verschijnselen, zoals koorts, koude rillingen, spier- en gewrichtspijn, moeheid en misselijkheid. Deze bijwerkingen verdwijnen meestal na een paar weken. Blijft u hier last van houden, raadpleeg dan uw arts.
  • Pijn, zwelling, roodheid, ontsteking van de injectieplaats. Dit kunt u voorkomen door steeds een andere injectieplaats te kiezen op buik, arm, heup of dijbeen. Raadpleeg uw arts bij ernstige ontstekingen.

  Zelden

  • Psychische klachten, zoals depressie en angst. Als u deze bijwerking opmerkt, neem dan contact op met uw arts.
  • Mensen met hartfalen kunnen meer last krijgen van hun klachten. Bij toename van vocht vasthouden (dikke enkels) of benauwdheid moet u uw arts waarschuwen.
  • Hartkloppingen en pijn op de borst. Blijft u hier last van houden, raadpleeg dan uw arts.
  • Leverontsteking. Merkt u een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid, waarschuw dan een arts.
  • Verlies van eetlust, slaapstoornissen en nervositeit.
  • Haaruitval.
  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Neem dan direct contact op met uw arts. Als u dit middel in de toekomst niet meer mag gebruiken, geef dan aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor interferon beta. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

  Zeer zelden

  • Schildklieraandoeningen. De schildklier kan te langzaam of juist te snel gaan werken. Bij een te langzaam werkende schildklier heeft u last van kou, gewichtstoename, moeheid, obstipatie, haaruitval of stijve spieren en gewrichten. Bij een te snel werkende schildklier heeft u last van hartkloppingen, afvallen, zweten, een gejaagd gevoel, trillen, spierzwakte, diarree of geïrriteerdheid. Soms moeten tabletten met schildklierformoon erbij geslikt worden. De schildklierwerking verdwijnt weer binnen enkele weken tot maanden na stoppen van interferon beta. Mensen die al schildklierproblemen hebben, mogen dit middel meestal niet gebruiken. Waarschuw uw arts als u last heeft van de hierboven beschreven verschijnselen.
  • Epileptische aanvallen. Mensen met epilepsie hebben kans op een toename van het aantal aanvallen. Overleg hierover met uw arts.
  • Verminderde aanmaak van rode en witte bloedcellen en van bloedplaatjes. Hierdoor ontstaan bloedarmoede (te merken aan extreme vermoeidheid), een verminderde afweer tegen infecties en een verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen.
  • In zeer zeldzame gevallen ontstaat systemische lupus erythematodes. Dit merkt u aan gewrichtsklachten, gewichtsverlies, grieperig gevoel, vermoeidheid, koorts, haarverlies en vlindervormige rode uitlag op gezicht. Waarschuw uw arts als u last heeft van de hierboven beschreven verschijnselen.
  • Als u aan psoriasis lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening. Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, beschadigingen van de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.
  • koude vingers en tenen door een verminderde doorbloeding van de huid. Mensen die lijden aan de ziekte van Raynaud kunnen door dit medicijn extra last van deze aandoening krijgen. Neem contact op met uw arts als deze bijwerking te veel last geeft.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Interferon beta wordt toegediend via injecties. Interferon beta-1a kan ingespoten worden in een spier (Avonex) of vlak onder de huid (Rebif). Interferon beta-1b (Betaferon) wordt vlak onder de huid ingespoten.

  U zult in het begin van de behandeling leren hoe u uzelf moet injecteren. Uw arts of een verpleegkundige zal u de eerste paar keer begeleiden tijdens het toedienen van interferon beta. Lees ook de instructies in de bijsluiter.

  Kies elke keer een andere injectieplaats, dat verkleint de kans op pijn en irritatie van de injectieplaats.

  Wanneer?
  Gebruik dit middel op een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.

  • Interferon beta-1a (Rebif): u gebruikt dit middel drie keer per week bijvoorbeeld maandag, woensdag en zaterdag.
  • Interferon beta-1a (Avonex)): u gebruikt dit middel één keer per week.
  • Interferon beta-1b: u gebruikt dit middel om de andere dag.

  Hoe lang?
  Het kan een aantal maanden duren voordat u iets van de werking van interferon beta merkt. Heeft dit middel bij u voldoende effect, dan zult u het waarschijnlijk een aantal jaren blijven gebruiken.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit middel consequent te gebruiken. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

  • bij interferon beta-1a (Rebif): sla de vergeten dosis over. Neem de volgende dosis op de eerstvolgende dag in het schema en hervat het normale schema.
  • bij interferon beta-1a (Avonex): gebruik de vergeten dosis alsnog zo snel mogelijk. Wacht daarna een week voordat u de volgende dosis gebruikt. Injecteer vervolgens elke week op deze nieuwe dag.
  • bij interferon beta-1b: gebruik de vergeten dosis alsnog. Neem de volgende dosis vervolgens 48 uur later.

  Gebruik nooit een dubbele dosis, om zo de vergeten dosis in te halen.

 • Verboden

  autorijden?

  Meestal heeft dit medicijn geen effect op de rijvaardigheid. Autorijden is dan geen probleem. Maar het kan zijn dat u als u dit medicijn gebruikt, wat vermoeid, angstig of nerveus bent of last heeft van slaapstoornissen. Heeft u hier last van? Dan kunt u beter niet autorijden.

  Let op: ook MS kan dat ook een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

  Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

  alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of als u binnenkort zwanger wilt worden. Gebruik tijdens de zwangerschap kan een miskraam veroorzaken. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of interferon beta in de moedermelk terecht komt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

 • Stoppen

  Nee, u kunt beter niet zomaar stoppen met dit middel. De kans is groot dat de klachten van MS verergeren. Stop daarom alleen in overleg met uw arts!

 • Handelsinformatie

  Interferon beta is sinds 1993 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Avonex, Rebif (beide interferon beta 1a), en Betaferon (interferon beta 1b) in injecties.

Laatst gewijzigd op: 17 maart 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Avonex? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen