Bonefos

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Bonefos

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Bonefos is clodroninezuur.

  Clodroninezuur behoort tot de bisfosfonaten. Bisfosfonaten remmen de botafbraak en versterken de botten.

  Artsen schrijven het voor bij botontkalking en bij te veel calcium (kalk) in het bloed door kanker.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, opgezette buik, verstopping, diarree, winderigheid, misselijkheid of braken Dit komt vooral voor aan het begin van de behandeling en bij hoge doseringen. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
  • Bronchitis en benauwdheid. Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt. Mensen die benauwd worden van aspirine of pijnstillers van het NSAID-type, zoals ibuprofen hebben hier meer kans op.

  Zeer zelden

  • Oogontsteking. Raadpleeg uw arts als u minder goed gaat zien, bij oogpijn of een rood oog.
  • Pijn in botten, spieren en gewrichten. Heeft u hier veel last van, neem dan contact op met uw arts.
  • Aanhoudende pijn in de kaak, door beschadiging van het kaakgewricht. Verzorg uw gebit goed en laat uw gebit regelmatig door uw tandarts controleren. De klachten kunnen ontstaan of verergeren na een tandheelkundige ingreep in de mond, zoals het trekken van tanden en kiezen. Overleg met uw arts als een tandheelkundige ingreep noodzakelijk lijkt tijdens de behandeling met clodroninezuur.
  • Pijn in uw liesstreek, dijbeen of heup. Als u hier last van heeft, raadpleeg dan uw arts. Het kan namelijk wijzen op een botbreuk van het dijbeen, meestal is dit geen volledige botbreuk, maar een scheurtje in het bot. De kans hierop neemt toe als u dit medicijn meerdere jaren gebruikt.
  • Te weinig calcium (kalk) in het bloed. Dit kunt u merken aan braken, trillende handen, benauwdheid, hartkloppingen, spierkrampen en gevoelige handen, voeten, lippen en tong. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
  • Slokdarmontsteking of zweertjes in de slokdarm. U heeft hier minder kans op als u dit medicijn inneemt met veel water terwijl u rechtop staat of zit.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en rode vlekken. Heeft u hier last van, neem dan contact op met uw arts. Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor clodroninezuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Neem dit medicijn in met een vol glas kraanwater, terwijl u rechtop staat of zit. Zo voorkomt u dat het medicijn aan de wand van de slokdarm blijft kleven.

  De tablet mag u vooraf in tweeën breken. Slik de (halve) tabletten of de capsules zonder kauwen door.

  Wanneer?

  • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag?
   Neem het medicijn 's ochtends in, direct na het opstaan, voor het ontbijt. Dus op een lege maag. Na 1 uur kunt u ontbijten. Het medicijn werkt niet als u het samen met eten of drinken inneemt. Het wordt in combinatie met voedsel zeer slecht opgenomen. Op een volkomen lege maag komt er binnen 1 uur na inname voldoende van in uw bloed. Een volkomen lege maag heeft u als u 6 uur niet gegeten heeft.
   Is het voor u niet mogelijk het medicijn ’s ochtends voor het ontbijt te nemen? Dan kunt u het ook ’s avonds innemen, maar alleen als u minimaal 2 uur niets gegeten heeft en tot 1 uur na inname niets eet of drinkt.
  • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag?
   Slik het dan ’s ochtends voor het ontbijt en ’s avonds voor u gaat slapen.

  Hoelang?
  Hoelang u het moet gebruiken hangt af van hoe uw ziekte verloopt.

 • Vergeten
  • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag in de ochtend en heeft u al gegeten. Neem de vergeten dosis dan ’s avonds in voor u gaat slapen op een lege maag (minstens 2 uur na het eten).
   Ontdekt u het de volgende ochtend? Sla de vergeten dosis dan over. Neem geen dubbele dosis.
  • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Let er op dat u minstens 2 uur niet heeft gegeten of gedronken voor u het medicijn slikt en dat u tot 1 uur erna ook niets eet of drinkt (behalve kraanwater).
   Duurt het minder dan 4 uur? Sla dan de vergeten dosis over.
 • Verboden

  autorijden?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

  alcohol drinken?
  Alcohol irriteert de maag. Het kan de bijwerkingen op maag en slokdarm versterken. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

  alles eten?
  Voedingsmiddelen met calcium (kalk) of ijzer belemmeren de opname van clodroninezuur in het lichaam. Omdat in veel voedingsmiddelen calcium of ijzer zit, mag u vanaf 2 uur vóór tot 1 uur ná inname van dit medicijn niets eten of drinken.
  Als u in deze periode dorst heeft, kunt u wel gewoon kraanwater drinken. Calcium zit namelijk niet alleen in melk maar ook in mineraalwater en vruchtensap.
  Het is echter heel belangrijk op de andere tijden van de dag juist wel veel kalkrijke voedingsmiddelen, zoals melk, te gebruiken.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje ‘samenstelling’.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Maagzuurbinders en andere medicijnen met calcium (kalk), magnesium of aluminium. Dit zijn Antagel, Rennies, Regla pH en vele andere medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Deze medicijnen verminderen de opname van clodroninezuur in het lichaam. Indien deze middelen echt nodig zijn: neem de maagzuurbinder ten minste 2 uur na clodroninezuur in.
   Didanosine-drank (tegen hiv-infectie) bevat ook een maagzuurbinder. Neem ook hierbij de drank ten minste 2 uur na clodroninezuur in.
  • IJzerbevattende medicijnen mét vertraagde afgifte (te herkennen aan ‘MGA’ of ‘retard’), zoals ferrosulfaat. IJzer vermindert de opname van clodroninezuur in het lichaam. Dit effect houdt de hele dag aan.
   U mag daarom geen ijzerbevattend medicijn met vertraagde afgifte gebruiken. Overleg met uw arts of een ijzerbevattend medicijn zonder vertraagdeafgifte voor u mogelijk is.
   Een ijzerbevattend medicijn zónder vertraagde afgifte, zoals ferrofumaraat en ferrogluconaat kunt u veilig gebruiken. Neem hierbij het medicijn met ijzer ten minste 2 uur ná de clodroninezuur.

  Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. In theorie kan dit medicijn de hoeveelheid calcium bij de baby beïnvloeden. Het kan dan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de baby. Waarschijnlijk moet u tijdelijk stoppen met dit medicijn.

  Borstvoeding
  Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Als u stopt, neemt de kans op botbreuken en de botpijn echter toe. Stop daarom alleen op advies van uw arts!

 • Handelsinformatie

  Clodroninezuur is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Bonefos en Ostac in tabletten en capsules.

Laatst gewijzigd op: 29 oktober 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Bonefos? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen