Clindamycinehydrochloride gel FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Clindamycinehydrochloride gel FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Clindamycinehydrochloride gel FNA is clindamycine.

  Clindamycine is een antibioticum van de lincomycinegroep. Het remt de groei van sommige bacteriën.

  Artsen schrijven clindamycine op de huid voor bij acne en overige huidaandoeningen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Droge en geïrriteerde huid: u heeft dan last van roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven. Meestal komt deze bijwerking voor bij de lotion op alcoholbasis. Breng geregeld een neutrale crème aan om uw huid te beschermen.

  Zeer zelden

  • Vette huid.
  • Diarree, misselijkheid, buikpijn of braken. Dit kan gebeuren als veel clindamycine via de huid in het lichaam is opgenomen. Bijvoorbeeld als u het op grote stukken beschadigde huid aanbrengt. De soort diarree door clindamycine kan gevaarlijk zijn. Krijgt u last van ernstige diarree, ook al is het enige tijd na het gebruik van dit medicijn? Raadpleeg dan direct uw arts.
  • Infectie van de huid met bacteriën die niet gevoelig zijn voor clindamycine. Dit ontstaat omdat clindamycine de andere bacteriën bestrijdt. De bacteriën die niet gevoelig zijn voor clindamycine hebben dan meer gelegenheid te groeien. Raadpleeg uw arts als de huid roder wordt of gaat jeuken.
  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan erge jeuk, roodheid en uitslag op de huid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor clindamycine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of soortgelijke medicijnen niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?

  • Sommige lotions zijn brandbaar. Zorg daarom dat er geen open vuur in de buurt is, zoals de geiser of een brandende sigaret.
  • Maak de huid schoon met lauw water, zonder zeep.
  • Breng het medicijn daarna dun aan. Niet alleen op de pukkels, maar op alle huiddelen waar u vaak last heeft van mee-eters, pukkels en puisten.
  • Breng de lotion aan met een depper.
  • Breng de gel aan met de vingertoppen, masseer de gel NIET in.
  • Breng alleen aan op onbeschadigde huid. Dus niet op wondjes, schaafwonden, door de zon verbrande huid of eczeem.
  • Zorg dat de lotion of de gel niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie en een branderig gevoel. Gebeurt dit toch, spoel dan direct en grondig met veel water.

  Wanneer?
  Het maakt niet uit op welk tijdstip u dit medicijn aanbrengt. Bij twee keer per dag 's ochtends en 's avonds na het wassen.

  Hoe lang?

  • Bij acne (jeugdpuistjes). Als dit medicijn goed bij u werkt, zult u het minstens 6 weken moeten gebruiken. Raadpleeg uw arts als u na een maand nog geen duidelijke verbetering ziet. Mogelijk is de bacterie die bij u de ontstekingen veroorzaakt, ongevoelig voor clindamycine.
   De arts zal meestal ook benzoylperoxidegel voorschrijven. Dit kunt u na dat halfjaar blijven gebruiken zolang u nog last heeft van acne.
  • Bij acne inversa. U zult dit medicijn in de meeste gevallen gedurende 3 maanden moeten gebruiken.
 • Vergeten

  Breng dit middel dan alsnog aan, tenzij het alweer bijna tijd is voor de volgende behandeling. Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te smeren. Eventueel kunt u uw schema iets verschuiven, maar zorg daarbij voor een gelijkmatige verdeling over de dag.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  U kunt meer last krijgen van huidirritatie als u ook andere huidmiddelen gebruikt die irriterend op de huid werken. Soms schrijft de arts voor om het ene medicijn 's ochtends en het andere 's avonds te gebruiken.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn alleen na overleg met uw arts. Als u zwanger bent of binnenkort wilt worden, kunt u namelijk beter een ander medicijn gebruiken, zoals erytromycine. Met dit medicijn is namelijk meer ervaring bij gebruik tijdens zwangerschap.

  Borstvoeding
  U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen voor het kind.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Handelsinformatie

  Clindamycine is sinds 1968 in internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Dalacin-T lotion en als het merkloze Clindamycine(hydrochloride) lotion (of oplossing) FNA en Clindamycine(hydrochloride) gel FNA.

  Clindamycine is ook verkrijgbaar in crème voor gebruik in de vagina. Deze tekst gaat alleen over de lotion of gel voor gebruik op de huid.

  Clindamycine wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknaam Duac Acne.

Laatst gewijzigd op: 01 februari 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Clindamycinehydrochloride gel FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen