Elidel

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Elidel

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Elidel
  De werkzame stof van Elidel is pimecrolimus.

  Pimecrolimus onderdrukt het afweersysteem en remt ontstekingen.

  Artsen schrijven het voor bij constitutioneel eczeem, psoriasis en overige huidaandoeningen, zoals lichen sclerosus.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. Dit is het geval bij minder dan twintig procent mensen.

  Dit middel is nog niet zo lang op de markt en het is daardoor nog niet geheel duidelijk wat de langetermijneffecten zijn.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Op plaats van aanbrengen een branderig gevoel, jeuk, roodheid en een warmtegevoel. Binnen enkele dagen na het starten met de behandeling hoort u hier geen last meer van te hebben. Is dat wel het geval? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.

  Zelden

  • Irritatie of huiduitslag op de plaats van aanbrengen.
  • Huidinfecties. Dit middel kan de verschijnselen van een huidinfectie maskeren. U merkt dus minder snel op dat de huid met een bacterie, schimmel of virus is geïnfecteerd. De jeuk, zwelling en roodheid treden minder op, omdat dat tegengegaan wordt door dit middel. De infecties kunnen zich daardoor makkelijk ongemerkt uitbreiden. Gebruik dit middel daarom niet op een plek van de huid waarvan u weet of vermoedt dat deze geïnfecteerd is met een schimmel, bacterie of virus. Dus bijvoorbeeld niet op of in de buurt van voetschimmel, zweren, gordelroos en een koortslip. Als u ook een medicijn tegen deze infectie gebruikt, kunt u het wel toepassen. Raadpleeg uw arts als u een wond heeft die slecht geneest.

  Zeer zelden

  • Pijn, tintelingen en kriebel, zwelling of een schilferige droge huid.
  • Gezwollen lymfeklieren. Raadpleeg in dat geval uw arts. In zeldzame gevallen kan huidkanker voorkomen. Meld het aan uw arts als u bijvoorbeeld verandering van een moedervlek opmerkt.
  • Pimecrolimus is mogelijk schadelijk in combinatie met UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Blijf met de ingesmeerde huiddelen uit direct zonlicht, met name tussen 10.00 en 15.00 uur, draag beschermende kleding, waaronder hoed en zonnebril, smeer zonnebrand op een met sunblock van minimaal factor 15. Ga niet onder de zonnebank.
  • Overleg met uw arts als u gevaccineerd moet worden, bijvoorbeeld tegen kinderziektes of tropische ziektes. Mogelijk reageert uw lichaam onvoldoende op de inenting.

  Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Uw arts heeft u waarschijnlijk instructie gegeven hoe vaak en wanneer u dit middel moet aanbrengen. Het is aan te raden deze instructie op te schrijven, zodat u dit later na kunt kijken. Kijk voor de juiste dosering ook altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?

  • Vermijd contact met de ogen en slijmvliezen (neus, mond). Komt het per ongeluk toch daar terecht, haal de crème dan weg en spoel met ruim water.
  • Zorg dat de huid droog is voor u de crème aanbrengt.
  • Breng de crème dun aan, zodat de huid wel vet is, maar er geen laagje overblijft. Als u het te dik smeert, heeft u meer kans op bijwerkingen, terwijl de werking hetzelfde blijft of soms zelfs afneemt.
  • Was de vinger waarmee u het middel heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een `vingercondoom` gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is te krijgen in uw apotheek.
  • Dek de huid NIET af met verband of plasticfolie. Hierdoor kan te veel werkzame stof in het lichaam terechtkomen.

  Wanneer?

  • Breng het middel aan op een moment dat u weet dat u het eerstkomende halfuur geen water op de huid komt, anders spoelt u het er weer af.
  • Smeer de huidaandoening in wanneer deze verergert of weer opkomt. Vaak begint u met twee keer per dag. Als de klachten minder worden, gaat u over tot één keer per dag of om de dag. Het beste is het om dit middel met onderbrekingen te gebruiken. Dus zolang u last heeft van de huidaandoening één of twee keer per dag smeren tot de huidaandoening is verdwenen of sterk is verminderd. En dan weer een aantal dagen niet.
  • Ga daarnaast gewoon door met de vette crème of zalf, zonder werkzaam bestanddeel, die uw arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven.

  Hoe lang?

  • Meestal adviseert de arts dit middel enkele weken te gebruiken en daarna over te gaan op minder frequente toepassing.
  • Als de huidaandoening eerder over is, kunt u stoppen met het gebruik.
  • Ziet u na zes weken nog geen positief resultaat. Raadpleeg dan uw arts.
  • Gebruik de crème met pimecrolimus niet vaker dan aangegeven staat op het etiket. In de periodes dat u geen pimecrolimus gebruikt, kunt u de huid het beste insmeren met een verzachtende crème of zalf zonder werkzaam bestanddeel. Deze kunt u ook op recept van uw arts krijgen.
  • Soms geeft de arts aan om dit middel de eerste keer wel twee tot drie weken achter elkaar door te gebruiken en daarna de behandeling telkens na enkele dagen te onderbreken.
 • Vergeten

  Laat u bij het gebruik van dit middel leiden door de ernst van uw aandoening. Gebruik het middel daarom als de aandoening verergert en gebruik minder als het zich heeft gestabiliseerd.

  Vaker dan twee keer per dag insmeren heeft geen zin. Mocht u het middel er vlak na het aanbrengen per ongeluk afwassen, dan kunt u het wel opnieuw aanbrengen.

 • Verboden

  alcohol drinken?
  Sommige mensen krijgen door drinken van alcohol last van blozen of huidirritatie. U kunt het gebruik van alcohol eventueel voorzichtig proberen om te kijken of u hier last van krijgt.

  autorijden en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de ingesmeerde plekken. U heeft dan kans dat u dit middel met het volgende weg smeert. Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Hoewel u het middel op de huid aanbrengt, is er toch een kans dat een klein deel van het middel in het bloed terechtkomt en zo het ongeboren kind kan bereiken. Als u dit middel gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  U kunt dit middel in beperkte mate gebruiken. Het is niet waarschijnlijk dat dit middel in de moedermelk komt. Smeer het in elk geval niet op de borst of op of rond de tepels.

 • Stoppen

  Voor zover bekend kunt u in één keer stoppen met dit middel.

 • Handelsinformatie

  Pimecrolimus is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is in een crème op recept verkrijgbaar onder de merknaam Elidel.

Laatst gewijzigd op: 09 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Elidel? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen