Eryacne

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Eryacne

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Eryacne
  De werkzame stof in Eryacne is erytromycine.

  Erytromycine is een antibioticum van de macrolide-groep, het remt de groei van sommige bacteriën.

  Artsen schrijven erytromycine op de huid voor bij acne en soms ook bij een andere huidaandoening, zoals 'pitted keratolytis' (putjeszolen).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Irritatie van de huid, zoals roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven. Deze bijwerking gaat meestal binnen enkele dagen gebruik over. Als u erg veel last van deze bijwerking heeft, kunt u dit medicijn ook minder vaak aanbrengen, bijvoorbeeld eenmaal per dag in plaats van twee keer per dag. U heeft dan minder last van deze bijwerking. Raadpleeg uw arts als u na enkele weken gebruik nog steeds last heeft van deze bijwerking.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan jeuk, roodheid en uitslag op de huid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?

  • Sommige producten met erytromycine zijn brandbaar. Gebruik die producten NIET in de nabijheid van open vuur, zoals een brandende sigaret.
  • Maak de huid schoon met lauw water voordat u dit medicijn aanbrengt.
  • Breng dit medicijn dun aan. Niet alleen op de pukkels, maar op alle huiddelen waar u vaak last heeft van mee-eters, pukkels en puisten.
  • Breng dit medicijnalleen aan op onbeschadigde huid. Zorg dat de lotion niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct met veel water.

  Wanneer?

  Bij acne
  Het maakt niet uit op welk tijdstip u dit medicijn aanbrengt. Meestal 's ochtends en 's avonds na het wassen. Soms adviseert uw arts om dit medicijn alleen ’s ochtends aan te brengen en benzoylperoxide of tretinoïne 's avonds.

  Bij putjeszolen
  Het maakt niet uit op welk tijdstip u dit medicijn aanbrengt. Meestal 's ochtends en ’s avonds na het wassen.

  Hoe lang?

  Bij acne
  Raadpleeg uw arts als u na een maand nog geen duidelijke verbetering ziet. Mogelijk is de bacterie die bij u de ontstekingen veroorzaakt ongevoelig is voor erytromycine. Heeft u wel baat bij dit middel, dan zal de arts meestal binnen drie maanden een minder sterk middel voorschrijven, zoals benzoylperoxide. Dit kunt u dan gebruiken zolang u last heeft van acne.

  Bij putjeszolen
  Meestal zal uw arts u adviseren na twee weken het gebruik te stoppen. De bacterie is dan voldoende bestreden. Andere medicijnen tegen zweetvoeten kunt u wel langer blijven gebruiken.

 • Vergeten

  Breng dit medicijn dan alsnog aan. Wacht een paar uur voor u de volgende dosis aanbrengt om de huid niet te veel te irriteren.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken, alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  U kunt meer last krijgen van huidirritatie als u ook andere huidmiddelen tegen acne gebruikt die irriterend op de huid werken. Soms schrijft de arts voor om het ene medicijn 's ochtends en het andere 's avonds te gebruiken.

 • Zwangerschap

  U kunt dit medicijn veilig gebruiken.Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

 • Handelsinformatie

  Erytromycine is sinds 1952 in internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Eryacne, Inderm en Zineryt. Voor op de huid is het te verkrijgen als lotion en als gel.

Laatst gewijzigd op: 09 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Eryacne? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen