Evista

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Evista

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Evista
  De werkzame stof in Evista is raloxifeen.

  Raloxifeen behoort tot de SERM's, ofwel Selectieve Estrogeen Receptor Modulatoren. Deze medicijnen bootsen de werking van de vrouwelijke oestrogeenhormonen gedeeltelijk na en werken gedeeltelijk tegen vrouwelijke oestrogenen.

  Net als oestrogenen remmen ze de botafbraak en versterken ze de botten.

  Artsen schrijven het voor bij botontkalking bij vrouwen en soms bij een verhoogd risico op borstkanker.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Opvliegers, warmtestuwingen of zweetaanvallen, vooral gedurende de eerste 6 maanden van de behandeling. Blijft u hier veel last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
  • Lichte griepverschijnselen met hoest, keelpijn en koorts. Gaat dit niet over, neem dan contact op met uw arts.
  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn en zuurbranden. Als u hier last van heeft, helpt het om het medicijn met wat voedsel in te nemen. Blijft u last houden? Neem dan contact op met uw arts.

  Zelden

  • Beenkrampen. Dit treedt vooral op tijdens de eerste maanden van de behandeling. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
  • Vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). U merkt dit ook aan een toename van uw lichaamsgewicht. Soms stijgt uw bloeddruk hierdoor. Neem contact op met uw arts, als u vocht vasthoudt.
  • Pijnlijke, opgezette of gevoelige borsten. Als u hier veel last van blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
  • Hoofdpijn en migraine.
  • Huiduitslag met jeuk of galbulten. In zeer zeldzame gevallen kan overgevoeligheid ontstaan (zie onder Zeer zelden: Overgevoeligheid).

  Zeer zelden

  • Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Dit gebeurt meestal in een been, soms komt het bloedstolsel in de longen terecht. U kunt trombose herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zeer zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste Hulp dienst. Heeft u ooit trombose gehad, dan mag u dit medicijn waarschijnlijk niet gebruiken. Raadpleeg uw arts. Een heel enkele keer kan een stolsel ontstaan in de bloedvaten van het netvlies van de ogen. Waarschuw uw arts als uw gezichtsvermogen verandert. Verder kan het een enkele keer voorkomen dat een bloedstolsel in de bloedvaten van de hersenen ontstaat. Dan heeft u kans op een beroerte.
  • Verhoogde kans op bloedingen, zoals bloedneuzen. Deze bijwerking ontstaat door een tekort aan bloedplaatjes. Neem contact op met uw arts bij onverklaarbare bloedneuzen, onderhuidse bloedinkjes en blauwe plekken.
  • Bloeding uit de vagina, als gevolg van het slinken van het baarmoederslijmvlies of het ontstaan van poliepen. De eerste maanden is dit een normaal verschijnsel. Als de bloeding onverwachts terugkomt, nadat deze enige tijd is weggebleven, is het verstandig uw arts te raadplegen.
  • Bij vrouwen die baarmoederkanker hebben of hebben gehad, kan de tumor groeien of terugkomen door het gebruik van dit medicijn. U kunt het daarom beter niet gebruiken. Overleg met uw arts over een mogelijk alternatief. Indien dit er niet is, kunt u in sommige gevallen, onder regelmatige controle, dit medicijn wel gebruiken.
  • Galstenen. Meestal merkt u dit niet, maar zelden kan een heftige pijn optreden (koliekpijn). De pijn is dan zo hevig dat u ook misselijk bent en braken moet. Waarschuw dan een arts.
  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk of galbulten. Raadpleeg dan uw arts. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dan aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Wanneer?
  U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt.

  Hoe lang?
  Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn blijft gebruiken op basis van de resultaten. Bij gebleken effect kan de behandeling jarenlang voortduren.

 • Vergeten

  Ontdekt u het op dezelfde dag, dan kunt u de vergeten dosis alsnog innemen. Sla anders de vergeten dosis over en hervat de volgende dag uw normale schema. De vergeten dosis hoeft u dan niet in te halen.

 • Verboden

  autorijden en alcohol drinken?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

  alles eten?
  Gebruik raloxifeen samen met een voldoende hoeveelheid calcium (kalk) en vitamine D. Het effect is dan beter. Calcium zit in melk en zuivelproducten. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid gemaakt en zit ook in vlees, boter en margarine. Overleg met uw arts om te bepalen of u extra calcium en vitamine D-tabletten nodig heeft.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Artsen schrijven raloxifeen meestal alleen voor aan vrouwen na de overgang, dus als u al meer dan 1 jaar geen menstruatie meer heeft gehad of na een verwijdering van baarmoeder of eierstokken. Bent u nog niet in de overgang? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.

  U mag dit medicijn NIET gebruiken tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Het kan namelijk schade toebrengen aan de baby.

  Borstvoeding
  Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Stop echter alleen op advies van uw arts.

  Als u gedurende enige tijd het bed moet houden, bijvoorbeeld door een operatie, heeft u meer kans op trombose door gebruik van raloxifeen. AU moet dan tijdelijk stoppen met raloxifeen, het liefst 3 dagen voordat u het bed moet houden. Overleg hierover met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Raloxifeen is sinds 1998 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Evista en als het merkloze Raloxifeen in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 01 oktober 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Evista? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen