Fampyra

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Fampyra

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Fampyra is fampridine.

  Fampridine versterkt de signalen die de hersenen naar de spieren sturen.

  Artsen schrijven het voor bij multipele sclerose (MS).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Blaasontsteking (urineweginfectie). U merkt dit aan pijn bij het plassen, vaak kleine beetje moeten plassen en buikpijn. Raadpleeg uw arts, als u dit merkt.

  Zelden

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, maagpijn, zure oprispingen of verstopping. Door met een lage dosis te beginnen en de dosering geleidelijk te verhogen, heeft u er minder last van.
  • Benauwdheid door extra slijmvorming en vernauwing in de longen. Mensen met astma of COPD zijn hier extra gevoelig voor. Raadpleeg uw arts als u astma of COPD heeft. Soms is het nodig uit voorzorg medicijnen tegen benauwdheid te inhaleren.
  • Keelpijn.
  • Tintelingen en een verdoofd gevoel in handen en voeten en rond de mond.
  • Hoofdpijn, duizeligheid en eendraaierig gevoel.
  • Vermoeidheid, een zwak gevoel, rugpijn en trillen.
  • Angstgevoelens en slapeloosheid.

  Zeer zelden

  • Aanval van epilepsie. Stop dan direct het gebruik en waarschuw een arts. Mensen met epilepsie kunnen soms meer aanvallen krijgen. Overleg hierover met uw arts.
  • Overgevoeligheid. Dit merkt u aan huiduitslag en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor fampridine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

  Hoe?
  Slik de tablet in zijn geheel door. Breek de tablet niet, maak hem niet fijn, en kauw niet op de tablet, omdat dit de kans op bijwerkingen vergroot.

  Wanneer?
  Neem de tablet in op een lege maag, dat wil zeggen een 0.5 uur voor of 2 uur na het eten. U slikt dit medicijn 2 keer per dag, met 12 uur ertussen, bijvoorbeeld om 8 uur ’s ochtends en om 8 uur ’s avonds.

  Hoe lang?
  Het is afhankelijk van het effect hoe lang u dit medicijn moet gebruiken. Overleg hierover met uw arts.

 • Vergeten

  Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis zijn vergeten:

  • U gebruikt dit medicijn 2 keer per dag: neem de vergeten tablet in en wacht 12 uur voor u de volgende tablet inneemt. Er moet altijd 12 uur tussen 2 tabletten zitten. Uw schema verschuift dan. Neem nooit een dubbele dosis. Is het tijdstip op deze manier niet praktisch meer voor u? Raadpleeg uw arts of apotheker hoe u weer geleidelijk op een voor u praktisch tijdstip kunt komen.
 • Verboden

  autorijden?
  In zeldzame gevallen kan dit medicijn de rijvaardigheid verminderen door de bijwerkingen als duizeligheid of vermoeidheid. Als deze bij u optreden, rijd dan geen auto.

  Mensen met MS mogen alleen autorijden als zij voldoende controle over hun bewegingen hebben. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is.

  alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Op dit moment zijn er geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is niet bekend of dit medicijn schadelijk is voor de baby.

  • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts voordat u met dit medicijn begint. Misschien kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn dat wel veilig is tijdens de zwangerschap.
  • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan ook eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn.
  • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

  Borstvoeding
  Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. De verschijnselen van de ziekte kunnen dan terugkeren. Stop echter alleen als uw arts dat adviseert.

 • Handelsinformatie

  Fampridine is sinds 2012 op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Fampyra in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 23 april 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Fampyra? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen