Lynoral

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Lynoral

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Lynoral is ethinylestradiol.

  Ethinylestradiol heeft dezelfde werking als het vrouwelijk geslachtshormoon estradiol, dat voornamelijk in de eierstokken wordt gemaakt. Vrouwelijke geslachtshormonen, ook wel oestrogenen genoemd, spelen een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

  Artsen schrijven dit middel voor bij problemen bij de menstruatiecyclus (wegblijven van de menstruatie), een te sterke lengtegroei bij meisjes, bij behandeling voor ongewenste kinderloosheid en bij bepaalde vormen van kanker (tumoren).

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De kans op bijwerkingen is afhankelijk van de toepassing en de dosering. Als het middel is bedoeld om een natuurlijk tekort op te heffen, zult u nauwelijks last hebben van bijwerkingen. Gebruikt u een hoge dosering, zoals bij prostaatkanker en borstkanker, dan heeft u meer kans op bijwerkingen.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Misselijkheid, vooral in het begin van de behandeling. U kunt misselijkheid verminderen door het middel op een volle maag in te nemen. Bij de meeste toepassingen hoort de misselijkheid na enkele dagen vanzelf over te gaan, als u gewend bent geraakt aan het middel. Gebruikt u een hoge dosering, zoals bij prostaatkanker of borstkanker, dan kan een antibraakmiddel helpen. Vraag uw arts daarnaar.
  • In het begin van de behandeling duizeligheid, hoofdpijn of migraine en gespannen borsten. Dit hoort na enige weken vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.

  Soms, alleen bij vrouwen

  • Doorbraakbloedingen ('spotting').
  • Meer of minder vaginale afscheiding dan normaal. Deze klachten horen na enkele cycli vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.

  Soms, alleen bij mannen

  • Zwelling van de borsten met een gespannen gevoel.
  • Impotentie en minder zin in vrijen.

  Zelden

  • Vochtafscheiding uit de tepels.
  • Bruine vlekken op de huid of gevoeligheid voor zonlicht. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
  • Vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). U merkt dit ook aan een toename van uw lichaamsgewicht. Hierdoor kan uw bloeddruk iets stijgen. Dit kan gebeuren als u dosering gebruikt die mogelijk te sterk is voor u. Gebruik van een minder sterke dosering kan deze bijwerking dan voorkomen. Het is zelden zo ernstig dat u met dit middel moet stoppen. Mensen met hoge bloeddruk: laat uw bloeddruk regelmatig controleren. Als u na drie maanden last van dikke enkels houdt, raadpleeg dan uw arts.
  • Huidafwijkingen, zoals bruine vlekken op de huid of huidirritatie onder invloed van zonlicht. Als u hier last van heeft, raadpleeg dan uw arts.
  • Stemmingsveranderingen.
  • Minder zin in vrijen en impotentie.

  Zeer zelden

  • Trombose. Dit kunt u herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst. Raadpleeg uw arts als u ooit last heeft gehad van trombose, ook bijvoorbeeld bij een hartaanval of beroerte. Het risico op trombose kan bij u groter zijn.
  • Als u endometriose heeft, kunt u hier meer last van krijgen. Bij endometriose groeit het slijmvlies dat normaal de binnenkant van de baarmoeder bekleedt op plaatsen buiten de baarmoeder. Neem contact op met uw arts als u meer of langduriger endometrioseklachten heeft, zoals buikpijn en menstruatiepijn. Mogelijk kan uw arts een ander middel toevoegen.
  • Het gebruik van oestrogenen verhoogt de kans op borstkanker en baarmoederkanker. Daarom is het van belang elk half jaar met uw arts de voor- en nadelen van het gebruik te heroverwegen en te kijken of het gebruik van dit middel nog nodig is. Bij vrouwen die borstkanker of baarmoederkanker hebben of hebben gehad, kan de tumor groeien of terugkomen door het gebruik van dit middel. U kunt dit middel daarom beter niet gebruiken. Overleg met uw arts over een mogelijk alternatief. Indien dit er niet is, kunt u in sommige gevallen dit middel wel gebruiken.
  • Leveraandoeningen en galstenen. De galstenen zelf zijn vaak pijnloos, een enkele keer ontstaat er een galblaaskoliek. U merkt dit aan hevige pijnaanvallen in de bovenbuik. Waarschuw dan een arts. Een leveraandoening merkt u aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.
  • Bij gebruik van hoge doseringen in verband met kanker: toename van de hoeveelheid calcium in het bloed. Uw arts zal uw bloed hierop controleren.
  • Verhoging van een bepaald soort vetten, triglyceriden, in het bloed. Als u al een te hoog vetgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren. Indien mogelijk, zal uw arts eventueel de dosering aanpassen of een ander medicijn of andere toedieningsvorm (bijvoorbeeld een pleister) aan u voorschrijven.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kan zich ook uiten in 'angio-oedeem': een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Als dit ontstaat, moet u onmiddellijk een arts opzoeken of naar de Eerste-Hulpdienst gaan. U mag dit soort middelen in de toekomst dan niet meer gebruiken. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of een ander oestrogeenhormonen niet opnieuw krijgt.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?

  Bij borstkanker of prostaatkanker
  Neem dit middel in op een volle maag. U heeft dan minder kans op misselijkheid.

  Wanneer?

  Te sterke lengtegroei
  De arts start de behandeling voor het meisje begint te menstrueren, maar altijd na het negende levensjaar en meestal voor het veertiende levensjaar.

  Wegblijven van de menstruatie
  Bij de eerste behandeling moet u dit middel gedurende 25 dagen van een periode van vier weken gebruiken. Een paar dagen na stoppen start de menstruatie. Daarna gebruikt u dit middel vanaf de vijfde dag nadat de menstruatiebloeding is gestart tot en met dag 25.

  Starten van de puberteit
  Meestal start de arts met dit middel vanaf de leeftijd van ongeveer 12 jaar.

  IVF, behandeling met clomifeen
  Slik dit middel vanaf de eerste dag nadat u stopt met het gebruik van clomifeen.

  Hoe lang?

  Te sterke lengtegroei
  De behandeling gaat door tot de groeischijven gesloten zijn. U kunt dan namelijk niet meer in lengte toenemen.

  IVF, behandeling met clomifeen
  Slik dit middel gedurende vijf dagen nadat u bent gestopt met clomifeen.

  Wegblijven van de menstruatie
  U moet dit middel minstens gedurende twee menstruatiecycli gebruiken om de menstruatie goed te reguleren.

 • Vergeten
  • Als u dit middel één keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.

  Moet u dit middel gedurende een aantal dagen van de menstruatiecyclus gebruiken en bent u vergeten er mee te starten? Begin er dan mee zodra u het ontdekt en verschuif ook de dag waarop u met het progesteronhormoon begint.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  U mag dit middel NIET gebruiken tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden, behalve als vijfdaagse kuur tijdens IVF-behandeling. Als u dit middel gebruikt en u raakt zwanger of denkt erover zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Dit middel komt namelijk in de moedermelk terecht. Het kan dan bijwerkingen bij het kind geven. Bovendien remt het middel de aanmaak van moedermelk. De borstvoeding loopt dan geleidelijk terug. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  Of u kunt stoppen, hangt af van de toepassing.

  Te sterke lengtegroei bij meisjes
  Als u stopt voor de groeischijven zijn gesloten, heeft u kans dat er alsnog een groeispurt plaatsvindt. Stop daarom alleen in overleg met de arts die de botgroei door middel van foto's in de gaten kan houden.

  Overige toepassingen
  U kunt met dit middel stoppen wanneer u wilt, maar als u stopt heeft u veel kans dat de menstruatie gedurende meer dan een half jaar wegblijft.

 • Handelsinformatie

  Ethinylestradiol is sinds 1938 internationaal op de markt. Het is in tabletten op recept verkrijgbaar onder de merknaam Lynoral.

  Ethinylestradiol wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknamen Cilest, Cyproteron/ethinylestradiol, Diane-35, Evra, Femodeen, Gynofen, Lovette, Marvelon, Mercilon, Microgynon, Minerva, Ministat, Minulet, Modicon, Neocon, Neogynon 21, Nuvaring, Qlaira, Stediril, Trigynon, Trinordiol, TriNovum, Yasmin. Kijk bij deze teksten voor informatie over de combinaties. Deze tekst gaat alleen over ethinylestradiol zonder toevoeging van andere stoffen.

Laatst gewijzigd op: 01 oktober 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Lynoral? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen