Otrivin Duo

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Otrivin Duo

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stoffen in Otrivin Duo zijn xylometazoline en ipratropium.

  Ipratropium vermindert de slijmaanmaak in de neus. Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies, waardoor het opgezette neusslijmvlies slinkt.

  Het is te gebruiken bij neusverkoudheid.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Droge neus en bloedneuzen.

  Zelden

  • Prikkelend gevoel in neus en keel, niezen.
  • Droge keel of mond. Heeft u al last van een droge mond door de ziekte van Sjögren, overleg dat met uw apotheek of een ander medicijn mogelijk is.
  • Tijdelijk veranderde smaak of (zeer zelden) veranderde reuk.
  • Hoofdpijn.

  Zeer zelden

  • Als er vaak te veel van het medicijn in het lichaam terechtkomt, kunnen bijwerkingen in de rest van het lichaam ontstaan. Gebruik dit medicijn daarom niet vaker dan drie keer op een dag en niet langer dan een week achter elkaar. De verschijnselen die kunnen optreden als u te veel werkzame stof binnenkrijgt, zijn hartkloppingen, opkomend maagzuur, misselijkheid, duizeligheid, trillen, slapeloosheid, oogproblemen, zoals wazig zien, last van fel licht en droge ogen, verhoogde oogboldruk (glaucoom). Als u glaucoom heeft en u bent hiervoor onder behandeling is er meestal geen probleem. Vertel uw arts wel dat u dit medicijn heeft gebruikt. Zorg er goed voor dat geen spray in uw oog komt. Stop met het gebruik als u last krijgt van een van deze bijwerkingen.
  • Zweertjes in de neus.
  • Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen. Dit merkt u aan een verergering van de klachten en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor het medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  Bij gebruik langer dan een week

  • Kans op voortdurend verstopte neus. Dit komt doordat dit medicijn na verloop van tijd het neusslijmvlies blijvend beschadigt. Uw neusslijmvlies reageert dan niet meer op dit medicijn of andere middelen die het neusslijmvlies laten slinken. Gebruik dit soort middelen daarom nooit langer dan zeven dagen achtereen! Gebruik het bovendien alleen als de neus echt is verstopt en niet om een neusverstopping te voorkomen.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Gebruik altijd uw eigen flacon. Zo voorkomt u besmetting van een ander met bacteriën en virussen.

  • Snuit voor gebruik de neus. Doe dit niet te krachtig, anders perst u het slijm in de voorhoofdsholte of neusbijholte, waardoor deze ontstoken kunnen raken.
  • Als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal indrukken in de lucht. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig. Let op dat de spray niet in het oog komt. Mocht dat wel gebeuren, spoel dan meteen uit met veel water.
   Houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het middel diep in de neus komt.
  • Spoel de tuit na gebruik schoon met lauw water en sluit de flacon goed af.

  Het flesje is na openen één maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken en door wie het toen is gebruikt.

  Wanneer?
  Gebruik dit middel uitsluitend als u klachten heeft en niet om klachten te voorkomen. Als u het middel te veel en te vaak gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen.

  Wacht na elke toepassing ten minste zes uur voordat u het weer gebruikt. Wilt u tijdens het slapen minder last hebben? Gebruik het dan vlak voor het slapengaan.

  Hoe lang?
  Gebruik dit medicijn niet langer dan zeven dagen achtereen. Stop met het gebruik als de klachten al eerder verminderen.

  Gebruikt u het langer, dan kan uw neusslijmvlies beschadigen. Het is dan voortdurend ontstoken en uw neus is continu verstopt. Hiertegen helpen dit medicijn en andere medicijnen die het neusslijmvlies doen slinken dan niet meer zo goed. Ook heeft u bij langdurig gebruik meer kans op bijwerkingen in het lichaam, zoals hartkloppingen.

  Zijn uw klachten na twee weken nog aanwezig? Raadpleeg dan uw arts.

 • Vergeten

  Heeft u het medicijn nog nodig, gebruik de dosis dan alsnog. Gebruik een eventuele volgende dosis minstens zes uur later.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap of tijdens borstvoeding is nog weinig bekend. Overleg met uw apotheker of arts. Mogelijk kunt u een ander medicijn gebruiken.

 • Stoppen

  Na kortdurend gebruik kunt u in één keer stoppen. U krijgt dan geen ontwenningsverschijnselen.

  Na veelvuldig gebruik of gebruik langer dan één week kan wel gewenning van het neusslijmvlies ontstaan. Uw neus kan dan weer verstopt raken. Begin dan niet opnieuw met dit medicijn of een soortgelijk medicijn, u zult uw neusslijmvlies dan beschadigen.

  Een neusspray met zoutoplossing kunt u wel veilig langdurig gebruiken.

 • Handelsinformatie

  Xylometazoline is sinds 1959 internationaal op de markt, ipratropium sinds 1974. De combinatie is zonder recept verkrijgbaar in neusspray onder de merknaam Otrivin Duo.

Laatst gewijzigd op: 25 januari 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Otrivin Duo? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen