Pamorelin

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Pamorelin

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Pamorelin is triptoreline.

  Triptoreline behoort tot de groep geneesmiddelen die hypothalamushormonen worden genoemd. Het remt de aanmaak van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachthormonen.

  Artsen schrijven dit middel voor bij een verminderde vruchtbaarheid (IVF-behandeling), endometriose, prostaatkanker, een te vroege puberteit (pubertas praecox), een vleesboom en hyperseksualiteit.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms, vooral in het begin van de behandeling kunnen klachten waarvoor u triptoreline voorgeschreven heeft gekregen, verergeren

  • Bij prostaatkanker: tijdelijke activering van de tumor, waardoor klachten als problemen met plassen, botpijn en spierzwakte kunnen ontstaan.

  Door verminderen van vrouwelijke en mannelijke geslachthormonen kunnen verschillende klachten ontstaan.

  • Opvliegers, zweten, prikkeling van de huid. Deze klachten gaan na enige tijd vanzelf weer over.
  • Bij vrouwen: de eerste weken onttrekkingsbloedingen (vergelijkbaar met de menstruatie) en na enkele weken doorbraakbloedingen ('spotting'). Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
  • Seksuele klachten, zoals droge vagina, pijn bij het vrijen, impotentie en minder zin in vrijen.
  • Verandering van borstgrootte bij de vrouw en borstvorming bij de man.
  • Bij kinderen: pijn, stemmingsveranderingen, acne, vette huid, haaruitval en gewichtsveranderingen. Bij meisjes: vaginale afscheiding en bloedingen. Deze bijwerkingen verdwijnen in de loop van de behandeling. Raadpleeg uw arts, als uw kind hier last van blijft houden.

  Zelden

  • Overgevoeligheid voor dit middel. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid, een opgezwollen gezicht of flauwvallen. Ga dan onmiddellijk naar een arts. Als u dit middel in de toekomst niet meer mag gebruiken, geef dan aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor triptoreline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Pijn en irritatie op de injectieplaats.

  Na een aantal maanden

  • Verlies van botweefsel (osteoporose). De botten worden dan brozer, waardoor deze eerder breken. Vooral op oudere leeftijd zal het gebruik van triptoreline het natuurlijke afbraakproces van de botten versterken. Maar ook wanneer u de triptoreline op jonge of middelbare leeftijd gebruikt, heeft u op latere leeftijd meer kans op botontkalking. Het is daarom belangrijk veel kalk te gebruiken (in de vorm van zuivelproducten of eventueel als tabletten). Ook lichaamsbeweging zorgt voor een actieve opbouw van de botten.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Uw arts zal dit middel onder de huid of in de spieren injecteren. U kunt ook in het begin van de behandeling leren hoe u uzelf moet injecteren.

  Wanneer?

  • Bij een IVF-behandeling: tijdens een bepaalde periode van de cyclus zal er dagelijks een injectie worden gegeven.
  • Bij endometriose en ter voorbereiding op een operatie: er zal één keer per vier weken een injectie worden gegeven.
  • Bij prostaatkanker:afhankelijk van de dosering wordt dagelijks of één keer per vier weken een injectie gegeven.
  • Bij pubertas praecox: afhankelijk van het effect zal er één keer per drie of vier weken een injectie worden gegeven.
  • Hyperseksualiteit bij mannen: er zal één keer per drie maanden een injectie worden gegeven.

  Hoe lang?
  Afhankelijk van de reden waarvoor u het gebruikt, kunt u triptoreline gedurende enkele maanden tot jaren gebruiken.

 • Vergeten

  Als u uzelf injecteert: raadpleeg uw arts als u een dosis bent vergeten.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit middel NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er is nog niet bekend of triptoreline schadelijk is voor het ongeboren kind. Gebruikt u dit middel en denkt u erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

  Deze waarschuwing geldt niet als u triptoreline gebruikt bij een IVF- behandeling. Als u zwanger raakt, istriptoreline al uit uw bloed verdwenen.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is namelijk niet bekend of triptoreline in de moedermelk terechtkomt en of dit schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts.

 • Stoppen

  Nee, u kunt niet zomaar stoppen met een behandeling met triptoreline. Als u te vroeg stopt met de behandeling kunnen uw klachten verergeren of kunnen kankercellen weer gaan groeien. Wilt u stoppen, overleg dan altijd eerst met uw arts.

  Bij een IVF-behandeling: als u te vroeg stopt loopt u de kans dat de behandeling niet werkt.

 • Handelsinformatie

  Triptoreline is sinds 1987 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Decapeptyl, Pamorelin, Salvacyl en Triptofem in injecties.

Laatst gewijzigd op: 09 juli 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Pamorelin? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen