Piracetam

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Piracetam

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Piracetam
  De werkzame stof in Piracetam is piracetam.

  Het is niet precies bekend hoe piracetam werkt. Waarschijnlijk heeft het een werking op het evenwichtsorgaan.

  Artsen schrijven piracetam voor bij duizeligheid. Soms wordt het ook gebruikt bij hik.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Gewichtstoename. Vraag uw huisarts om een verwijzing naar een diëtist als u te veel aankomt en als dit ongewenst is.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag, galbulten of jeuk. Gebruik dit middel dan niet meer. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor piracetam. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of soortgelijke middelen niet opnieuw krijgt.

  • Maag- en darmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, braken en diarree.

  • Psychische klachten zoals angst, depressie, irritatie, verwardheid en waandenkbeelden (hallucinaties). Mensen die lijden aan een depressie (ernstige neerslachtigheid) mogen dit middel daarom niet gebruiken. Hun depressiviteit kan verergeren. Mocht u merken dat u hier last van krijgt, raadpleeg dan uw arts.

  • Slaperigheid, hoofdpijn en evenwichtsstoornissen.

  • Bloedingen. Dit komt doordat het bloed langzamer stolt en het dus langer duurt voordat een wondje stopt met bloeden. U kunt ook merken dat u sneller bloeduitstortingen of blauwe plekken krijgt, ook zonder dat u zich (hard) stoot. Krijgt u ernstige uitwendige bloedingen, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met uw arts.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?
  Als dit middel bij u maagklachten veroorzaakt, kunt u het na het eten of met wat voedsel innemen.

  Hoe lang?

  • Meestal zult u het minimaal een maand moeten gebruiken voordat het effect optimaal is. Gedurende deze tijd kan het zijn dat uw arts de dosering bijstelt aan de hand van het resultaat.
  • Mocht dit middel na twee maanden nog niet werken, dan heeft voortzetting van gebruik van piracetam geen zin.
  • Na een half jaar tot een jaar gebruik moet met die middel worden gestopt om te kijken of de klachten terugkomen.
 • Vergeten
  • Als u dit middel twee keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan vier uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan vier uur? Sla de vergeten dosis dan over.
  • Als u dit middel drie keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan twee uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan twee uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Verboden

  autorijden?
  Sommige medicijnen hebben invloed op het reactievermogen. Het is dan strafbaar om aan het verkeer deel te nemen. Als u bij een ongeval betrokken raakt terwijl uw rijvaardigheid is beïnvloed, bent u wettelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Of dit medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt, leest u hieronder.

  Of u mag autorijden, is niet alleen afhankelijk van het medicijn maar ook van uw aandoening. Bij bepaalde aandoeningen mag u niet autorijden. Overleg met uw arts of u met uw medicijn en/of aandoening mag autorijden.

  Dit medicijn kan een bepaalde bijwerking veroorzaken en deze kan uw rijvaardigheid verminderen. Deze bijwerking is slaperigheid. Door deze bijwerking is de invloed van dit medicijn op uw rijvaardigheid in de eerste week van gebruik groter dan na het drinken van twee standaardglazen alcoholische drank. Het drinken van meer dan twee glazen alcoholische drank veroorzaakt een hoeveelheid alcohol in het bloed groter dan 0.5 promille (‰). Bij meer dan 0.5‰ mag u volgens de wet niet meer autorijden. Na gebruik gedurende een week, raken de meeste mensen gewend aan deze bijwerking en kunnen ze wel weer autorijden. Rijd daarom geen auto gedurende de eerste week dat u dit medicijn gebruikt. Beoordeel na een week hoeveel last u van de bijwerking heeft. Rijd geen auto als u last van deze bijwerking heeft.

  Tips voor als u na een week wilt autorijden

  • Meent u dat u kunt autorijden, vraag dan iemand om de eerste keren naast u te zitten en uw rijvaardigheid te beoordelen. Voor uzelf is het vaak moeilijk te zien of u minder goed rijdt. Deze persoon kan dan zien of u met wisselende snelheden rijdt, slingert en geïrriteerd reageert op normaal gedrag van medeweggebruikers.
  • Rijd niet als u onscherp ziet.
  • Rijd niet als u slaperig bent, moeite heeft u te concentreren of wakker te blijven of als u niet weet langs welke route u naar een bestemming bent gereden.
  • Rijd niet als u alcohol heeft gebruikt. Alcohol versterkt de versuffende bijwerking van dit medicijn in belangrijke mate.
  • Rijd niet langer dan één uur achter elkaar, ook al voelt u zich goed.
  • Rijd niet ’s nachts of bij slecht weer.

  Rijd geen auto als u dit medicijn gebruikt in combinatie met andere medicijnen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen.

  alles eten?
  U mag alles eten. Let er wel op dat dit middel de eetlust bevordert en dat u daardoor zwaarder kan worden.

 • Wisselwerking

  Pas op bij gebruik van andere middelen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd absoluut geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk komt. Het kan dus bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Piracetam is sinds 1970 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Nootropil en als het merkloze Piracetam in tabletten.

Laatst gewijzigd op: 10 januari 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Piracetam? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen