Sibelium

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Sibelium

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Sibelium
  De werkzame stof in Sibelium is flunarizine.

  Het is niet precies bekend hoe flunarizine werkt.

  Artsen schrijven flunarizine voor bij duizeligheid en om migraine te voorkomen.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De volgende bijwerkingen treden vooral de eerste dagen van het gebruik op en verminderen meestal in de loop der weken.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms

  • Gewichtstoename en meer eetlust. Vraag uw huisarts om een verwijzing naar een diëtist als de gewichtstoename te groot en ongewenst is.

  Zelden

  • Sufheid, slaperigheid, wazig zien en een verminderd reactievermogen. Soms ook (andere vormen van) duizeligheid. Dit is vooral lastig bij activiteiten waarbij uw oplettendheid erg nodig is, zoals autorijden, het beklimmen van een ladder of het bewaken van een proces op het werk. Onderneem geen risicovolle activiteiten, zeker niet de eerste twee weken van de behandeling, als u nog aan het middel moet wennen.
  • Maag- en darmklachten, zoals misselijkheid, buikpijn, verstopping en diarree.
  • Depressieve gevoelens. Mensen die lijden aan een depressie (ernstige neerslachtigheid) mogen dit middel daarom niet gebruiken. Hun depressiviteit kan verergeren. Mocht u merken dat u hier last van krijgt, raadpleeg dan uw arts.
  • Overgevoeligheidsreacties, zoals huiduitslag, galbulten of jeuk. Stop dan het gebruik en raadpleeg uw arts. U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor flunarizine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.
  • Bij vrouwen, onregelmatige menstruatie en pijn in de borsten. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

  Zeer zelden

  • Droge mond, doordat u minder speeksel aanmaakt. Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door te zuigen op ijsblokjes. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Gebruikt u dit middel meerdere weken? Poets en flos dan extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
  • Moeite met bewegen, zoals stijve spieren, beven, een maskerachtige uitdrukking op het gezicht, murmelen, moeite met lopen en spreken. Deze bewegingsstoornis wordt ook wel `parkinsonisme` genoemd, omdat de verschijnselen lijken op die van de ziekte van Parkinson. Raadpleeg uw arts als u lijdt aan de ziekte van Parkinson. De verschijnselen kunnen door dit middel verergeren. Overleg ook met uw arts als u tijdens gebruik moeite met bewegen krijgt. De arts kan dan proberen de dosering te verlagen of een ander geneesmiddel te zoeken dat deze bijwerking niet of in mindere mate heeft. Is dat niet mogelijk of blijft u last houden, dan kan hij een medicijn tegen deze bijwerking voorschrijven.
  • Rusteloosheid, zoals niet stil kunnen zitten, liggen of staan. Dit uit zich als wiebelen of wippen met voet, onderbeen, hand of bovenlichaam en eventueel met gevoelens van angst of onrust. Het treedt vaak op binnen enkele dagen na het begin van de behandeling met het geneesmiddel. Het kan ook na langdurig gebruik ontstaan, bij verandering van de dosering of na stoppen. Soms verdwijnt het binnen een paar dagen. Deze bewegingsstoornis wordt ook wel `acathisie` genoemd. Als u veel last heeft van deze bijwerking en hij verdwijnt niet binnen enkele dagen, dan kan de arts een medicijn tegen deze bijwerking voorschrijven.
  • Plotselinge spiertrekkingen meestal in het hoofd en het gezicht, soms een krampachtige achteroverstrekking van het lichaam. Hierdoor kan het hoofd scheef gaan staan en kunnen spraak- of slikstoornissen optreden. Als deze bijwerking optreedt, is dat gedurende de eerste vier dagen van de behandeling of kort na een verhoging van de dosering. Deze bewegingsstoornis wordt ook wel `acute dystonie` genoemd.
  • Bij mannen en vrouwen: minder zin om te vrijen.
  • Oorsuizen, overmatig zweten en vochtophoping. Neem contact op met uw arts als u hier last van heeft.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

  Moet u een allergietest ondergaan? De uitslag is onbetrouwbaar als u ook dit middel gebruikt. Stop daarom met dit middel een week voor u een allergietest heeft. Overleg hierover met uw arts.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Wanneer?
  Neem de tablet of capsule `s avonds in. U heeft dan minder last van de sufheid.

  Meestal schrijft de arts een schema voor. Dit kan zijn om de dag of twee tot vijf dagen wel en vervolgens twee dagen niet.

  Hoe lang?

  • Meestal zult u het een aantal weken tot maanden moeten gebruiken voordat het effect optimaal is. Gedurende deze tijd kan het zijn dat uw arts de dosering bijstelt aan de hand van het resultaat.
  • Mocht dit middel na twee maanden nog niet werken, dan heeft voortzetting van gebruik van flunarizine geen zin.
  • Na een half jaar gebruik moet met die middel worden gestopt om te kijken of de klachten terugkomen.
 • Vergeten

  Duurt het nog meer dan acht uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan acht uur? Sla de vergeten dosis dan over.

 • Verboden

  autorijden?
  Sommige medicijnen hebben invloed op het reactievermogen. Het is dan strafbaar om aan het verkeer deel te nemen. Als u bij een ongeval betrokken raakt terwijl uw rijvaardigheid is beïnvloed, bent u wettelijk aansprakelijk voor de gevolgen. Of dit medicijn de rijvaardigheid beïnvloedt, leest u hieronder.

  Of u mag autorijden, is niet alleen afhankelijk van het medicijn maar ook van uw aandoening. Bij bepaalde aandoeningen mag u niet autorijden. Overleg met uw arts of u met uw medicijn en/of aandoening mag autorijden.

  Dit medicijn kan een bepaalde bijwerking veroorzaken en deze kan uw rijvaardigheid verminderen. Deze bijwerking is slaperigheid. Door deze bijwerking is de invloed van dit medicijn op uw rijvaardigheid in de eerste week van gebruik groter dan na het drinken van twee standaardglazen alcoholische drank. Het drinken van meer dan twee glazen alcoholische drank veroorzaakt een hoeveelheid alcohol in het bloed groter dan 0.5 promille (‰). Bij meer dan 0.5‰ mag u volgens de wet niet meer autorijden. Na gebruik gedurende een week, raken de meeste mensen gewend aan deze bijwerking en kunnen ze wel weer autorijden. Rijd daarom geen auto gedurende de eerste week dat u dit medicijn gebruikt. Beoordeel na een week hoeveel last u van de bijwerking heeft. Rijd geen auto als u last van deze bijwerking heeft. Neem, zover dit mogelijk is, het medicijn voor het slapengaan in, dan heeft u minder last van deze bijwerking.

  Tips voor als u na een week wilt autorijden

  • Meent u dat u kunt autorijden, vraag dan iemand om de eerste keren naast u te zitten en uw rijvaardigheid te beoordelen. Voor uzelf is het vaak moeilijk te zien of u minder goed rijdt. Deze persoon kan dan zien of u met wisselende snelheden rijdt, slingert en geïrriteerd reageert op normaal gedrag van medeweggebruikers.
  • Rijd niet als u onscherp ziet.
  • Rijd niet als u slaperig bent, moeite heeft u te concentreren of wakker te blijven of als u niet weet langs welke route u naar een bestemming bent gereden.
  • Rijd niet als u alcohol heeft gebruikt. Alcohol versterkt de versuffende bijwerking van dit medicijn in belangrijke mate.
  • Rijd niet langer dan één uur achter elkaar, ook al voelt u zich goed.
  • Rijd niet ’s nachts of bij slecht weer.

  Rijd geen auto als u dit medicijn gebruikt in combinatie met andere medicijnen die uw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden.

  alcohol drinken?
  Alcohol versterkt het versuffende effect van dit middel. Ook als u hier niets meer van merkt omdat u gewend bent geraakt aan dit middel, kunt u door het gebruik van alcohol erg suf worden. Beperk daarom het gebruik van alcohol en drink het liever niet.

  alles eten?
  U mag alles eten. Let er wel op dat dit middel de eetlust bevordert en daardoor dik kan maken.

 • Wisselwerking

  Pas op bij gebruik van andere middelen die het reactievermogen verminderen. Bij deze middelen is meestal op de verpakking een gele waarschuwingssticker geplakt. De effecten op bijvoorbeeld de rijvaardigheid versterken elkaar. Rijd absoluut geen auto als u twee of meer van dergelijke middelen gebruikt.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander middel.

  Borstvoeding
  Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt, en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Flunarizine is sinds 1977 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Sibelium en als het merkloze Flunarizine in capsules en tabletten.

Laatst gewijzigd op: 25 januari 2013

Herhaalrecept

Gebruikt u Sibelium? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Gerelateerde videos

Migraine medicijnen

Migraine medicijnen

Bekijk video

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen