Sirupus Thymi

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Sirupus Thymi

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Sirupus Thymi
  Een andere naam voor Sirupus Thymi is tijmsiroop.

  Suikerwater in tijmsiroop verzacht de keel. De etherische oliën in tijm ruiken en smaken aangenaam. Ze zouden ook in beperkte mate de neiging tot hoesten onderdrukken en het ophoesten vergemakkelijken.

  Tijmsiroop wordt gebruikt bij hoest.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn maagklachten en diarree.

  Zelden

  • Maagklachten en diarree. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u het middel met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

  Zeer zelden

  • Overgevoeligheid voor het conserveermiddel (methylparabenzoaat). Dit merkt u aan huiduitslag en benauwdheid. Gebruik in dat geval dit middel niet meer en geef aan de apotheker door waar u overgevoelig voor bent. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit conserveermiddel niet opnieuw krijgt.

  De meeste tijmpreparaten bevatten suiker. Mensen met diabetes moeten hier rekening mee houden.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering op het etiket of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Voor elk gebruik de fles enkele keren omschudden.

  Hoe lang?
  Dit middel is meestal maar enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten verdwenen zijn. Een normale hoest hoort binnen twee weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.

 • Vergeten

  Heeft u het middel nog nodig, neem de dosis dan alsnog in.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Tijmsiroop bevat tijmkruid en suiker. Tijmkruid bestaat uit de blaadjes en de bloemen van de plant Thymus vulgaris of Thymus zygis. Tijm bevat de etherische olie thymol. Het is al eeuwenlang in gebruik als kruidenmiddel.

  Het is zonder recept verkrijgbaar als drank onder de namen Tijmsiroop en Sirupus Thymi. Tijm zit ook in andere hoestdranken, zoals Verzachtende hoestsiroop.

Laatst gewijzigd op: 12 februari 2010

Herhaalrecept

Gebruikt u Sirupus Thymi? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen