Succus liquiritiae

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Succus liquiritiae

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  Succus liquiritiae
  Succus liquiritiae is de Latijnse benaming voor het gedroogde aftreksel van zoethout.

  Het belangrijkste bestanddeel van zoethout is glycyrrhizine. Zoethout wordt voornamelijk gebruikt bij hoest. Samen met de overige bestanddelen in een hoestdrank zorgt het voor een zoete smaak, verhoogt het de aanmaak van slijm en vergemakkelijkt zo het ophoesten.

  Van oudsher wordt drop of zoethout ook gebruikt bij maag- en darmklachten. Het zou de aanmaak van maagzuur enigszins remmen. Tegenwoordig zijn er echter veel effectievere maagzuurremmende medicijnen op de markt.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Bij langdurig gebruik van grote hoeveelheden, zelden

  • Verhoging van de bloeddruk en vasthouden van vocht (dikke enkels, kortademigheid). Mensen met een te hoge bloeddruk kunnen beter niet te veel zoethoutpreparaten gebruiken. Ook bij mensen met een normale bloeddruk kan een verhoging optreden als ze meer dan drie gram zoethout per dag gebruiken.

  Sommige zoethoutpreparaten bevatten suiker. Mensen met diabetes moeten hier rekening mee houden.

  Raadpleeg uw arts als u last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter.

  Hoe lang?
  Dit middel is meestal maar enkele dagen nodig. Gebruik het tot de klachten zijn verdwenen. Een normale hoest hoort binnen 2 weken over te zijn. Is dat bij u niet het geval, raadpleeg dan uw arts. Mogelijk is er een oorzaak voor uw hoest waar uw arts een oplossing voor weet.

 • Vergeten

  Heeft u het middel nog nodig, neem de dosis dan alsnog in.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken of alles eten?
  Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  In een normale hoeveelheid kunt u dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

  Wanneer u zwanger bent en hoge bloeddruk hebt, kunt u beter eerst met uw arts overleggen.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

 • Handelsinformatie

  Zoethout is de wortel en uitlopers van de plant Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza inflata en/of Glycyrrhiza uralensis. Het is al eeuwenlang in gebruik als kruidenmiddel.

  Het is zonder recept verkrijgbaar als fijngemalen poeder of als gedroogd aftreksel (extract). Het extract zit vaak in hoestdrankjes. Het zit ook in een drank tegen maagklachten, zie hiervoor de tekst STW 5. Drop bestaat voor een groot deel uit zoethoutextract.

Laatst gewijzigd op: 12 juni 2012

Herhaalrecept

Gebruikt u Succus liquiritiae? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen