Tretinoïne/Hydrochinon crème FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Tretinoïne/Hydrochinon crème FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stoffen in Tretinoïne/Hydrochinon crème FNA zijn tretinoïne en hydrochinon. Deze crème wordt gebruikt bij te sterke pigmentatie van de huid, zoals bij melasma en pigmentvlekken.

  Hydrochinon heeft een blekende werking op de huid en tretinoïne versterkt deze werking door oude huidcellen te vervangen door nieuwe.

  Tretinoïne op de huid stimuleert de deling van de cellen van de bovenste huidlaag, waardoor oude cellen verdwijnen.

  Artsen schrijven dit middel voor bij acne, rode verkleuring van neuspunt en wangen (rosacea), onregelmatige bruine vlekken (hyperpigmentatie) en bij enkele andere huidaandoeningen.

  Tretinoïne om in te nemen wordt toegepast bij bepaalde vormen van kanker, zie de tekst tretinoïne om in te nemen.

  Tretionoïne mondpasta wordt toegepast bij lichen planus in de mond, zie de tekst tretinoïne mondpasta.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Soms, vooral in het begin

  • Irritatie van de huid, zoals roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven. Aan deze bijwerking went u meestal na enkele weken gebruik. Als u er erg veel last van heeft, kunt u dit medicijn ook eens in de twee dagen aanbrengen in plaats van elke dag. Vet de huid regelmatig in met een gewone crème om zo uitdroging van de huid te voorkomen. Raadpleeg uw arts als u na enkele weken gebruik nog steeds last heeft van deze bijwerking.
  • Bij acne: de eerste weken een tijdelijke verergering van acne. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.

  Zelden

  • Lichte of donkere vlekken op de huid. Dit treedt vooral op bij gebruik gedurende meerdere maanden en kan blijvend zijn. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
  • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht (zon, zonnebank, UV-lamp). Breng dit medicijn daarom NIET aan vlak voor u gaat zonnebaden of voor u onder de zonnebank gaat. Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor.

  Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Hoe?
  Zorg dat dit medicijn niet in de ogen, neus of in de buurt van wondjes komt. Laat het medicijn niet in het oog of op de oogleden komen. Dit kan beschadigingen geven. Breng niet aan op een beschadigde huid of door de zon verbrande huid. Komt het per ongeluk toch in het oog, de neus of een wondje, spoel dan goed met water om het medicijn te verwijderen.

  Maak de huid schoon met lauw water en zeep-vrije wasgel voordat u dit medicijn aanbrengt. Laat de huid gedurende een kwartiertje drogen, om irritatie van de huid door het medicijn zo veel mogelijk te voorkomen.

  Oplossing

  • Gebruik de oplossing NIET in de nabijheid van open vuur, zoals een brandende sigaret. De oplossing is brandbaar, want hij bevat alcohol.
  • Breng de oplossing DUN aan met een wattenstaafje of watje. Maak het watje niet te nat.
  • Sluit het flesje na gebruik goed, zodat de alcohol niet verdampt.
  • Was direct na het aanbrengen uw handen.

  Crème

  • Breng de crème DUN op de huid aan. Een hoeveelheid ter grootte van een erwt is genoeg voor het gezicht.
  • Was direct na het aanbrengen uw handen.

  Wanneer?
  Breng eenmaal per dag aan. Als uw huid snel geïrriteerd raakt, kunt u het ook eens in de 2 dagen aanbrengen.

  • Gebruikt u tegen acne ook benzoylperoxide gel? Breng het ene medicijn dan’s ochtends en het andere ’s avonds aan.
  • Gebruik dit medicijn NIET vlak voor, tijdens of vlak na het zonnebaden (in de zon of onder de zonnebank of een UV-lamp). De huid is extra gevoelig voor zonnebrand. Breng het bij voorkeur ’s avonds aan, zodat u de eerste tijd niet in fel zonlicht komt.
  • Smeer geen make-up, crèmes of andere huidmiddelen tegelijk met tretinoïne op uw huid. Het effect van tretinoïne kan erdoor afnemen. Wacht na aanbrengen van de tretinoïne minstens een half uur voor u een ander huidmiddel of make-up aanbrengt.

  Hoe lang?

  Acne

  • De eerste 4 weken kan de acne verergeren. Na ongeveer 2 maanden is te beoordelen of het goed werkt.
  • Na 3 maanden zal uw arts bekijken of het zinvol is de behandeling voort te zetten.

  Bruine vlekken of beschadigingen door zonlicht
  U moet het medicijn meerdere maanden gebruiken. Meestal 4 tot 11 maanden.

  Rosacea
  Meestal adviseert de arts dit medicijn meerdere weken tot maanden te gebruiken.

 • Vergeten

  Een keer vergeten is niet zo erg. Probeer zo veel mogelijk uw normale schema te volgen, dan heeft u sneller resultaat. Smeer nooit een dubbele dosis.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

  De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Benzoylperoxide huidgel. Breng deze huidgel niet tegelijk met tretinoïne op de huid aan. Beide medicijnen verminderen elkaars werking. Als u het allebei moet gebruiken: smeer het ene medicijn ‘s ochtends en het andere vóór de nacht.
  • Andere huidmiddelen kunnen de werking van tretinoïne verminderen. Smeer daarom geen make-up, crèmes of andere huidmiddelen tegelijk met tretinoïne op uw huid. Wacht tot het huidmiddel voldoende in de huid is getrokken voor u de volgende smeert.

  Twijfelt u eraan deze wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Het kan blijvende afwijkingen bij de baby veroorzaken. Als u dit medicijn gebruikt en u denkt erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts of u een ander medicijn kunt gebruiken.

  Borstvoeding
  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Het is onbekend of dit bijwerkingen bij het kind geeft.

  Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.
  Breng dit medicijn niet aan op de borst of rond de tepel.

 • Stoppen

  U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. De huidaandoening kan dan enige tijd later wel weer terugkeren.

 • Handelsinformatie

  Tretinoïne op de huid is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is met een recept verkrijgbaar onder de merknaam Acid A vit en als het merkloze Tretinoïne FNA. Het is te verkrijgen als crème en als oplossing.

  Tretinoïne wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof als het merkloze Tretinoïne/Hydrochinon crème FNA.

  Tretinoïne bestaat ook in capsules, deze worden toegepast bij bepaalde vormen van kanker, zie de tekst tretinoïne om in te nemen.
  Tretionoïne bestaat ook in een mondpasta, deze wordt toegepast bij lichen planus in de mond, zie de tekst tretinoïne mondpasta.

Laatst gewijzigd op: 27 januari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Tretinoïne/Hydrochinon crème FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen