Xylometazoline FNA

Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Xylometazoline FNA

Powered by: KNMP logo
 • Introductie

  De werkzame stof in Xylometazoline FNA is xylometazoline.

  Xylometazoline is een medicijn dat de gezwollen slijmvliezen in de neus doet slinken.

  Het is te gebruiken bij neusverkoudheid en bij een verstopte neus door een ontstoken neusslijmvlies. Soms schrijft de arts het voor als u vaak een bloedneus heeft.

 • Bijwerkingen

  Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

  Baby’s en peuters jonger dan 2 jaar zijn extra gevoelig voor de bijwerkingen. Voor hen zijn zoute neusdruppels meer geschikt. Een enkele keer schrijft de arts xylometazoline neusdruppels aan hen voor, maar dan in een aangepaste sterkte, die de helft is van de sterkte voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

  De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

  Zelden

  • Prikkelend gevoel in neus en keel, niezen en een droge neus. Deze verschijnselen gaan vanzelf over.
  • Hoofdpijn, misselijkheid.

  Zeer zelden

  • Hartkloppingen, verhoogde bloeddruk, slapeloosheid, duizeligheid, trillende handen. Stop met het gebruik als u last krijgt van deze verschijnselen.
  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, jeuk of een verergering van de klachten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een enkele keer ontstaat een ernstige overgevoeligheid met zwelling van gezicht, mond, lippen of keel of benauwdheid. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

  Bij gebruik langer dan 1 week

  • Voortdurend verstopte neus. Dit komt omdat xylometazoline uw neusslijmvlies beschadigt als u het langer dan 1 week gebruikt. Hierdoor blijft het slijmvlies gezwollen en heeft u steeds opnieuw xylometazoline of andere neusdruppels tegen verstopte neus nodig. U raakt dan gewend aan dit medicijn en kunt niet makkelijk meer stoppen. Gebruik deze neusdruppels daarom nooit langer dan 7 dagen achtereen. Gebruik het bovendien alleen als de neus echt is verstopt en niet om een neusverstopping te voorkomen.

  Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

 • Gebruik

  Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

  Hoe?
  Gebruik altijd uw eigen flesje. Zo voorkomt u dat u een ander besmet of zelf besmet wordt door een ander.

  Snuit voor gebruik de neus. Doe dit niet te krachtig, anders perst u het slijm in de voorhoofdsholte of neusbijholte, waardoor deze ontstoken kunnen raken.

  • Druppels: houd uw hoofd achterover en druppel 1 tot 2 druppels in het verstopte neusgat. Breng dan uw hoofd ver voorover en laat de druppels een paar tellen inwerken.
   Heeft u moeite met het achterover en voorover buigen van uw hoofd, dan kunt u de druppels ook op de rug liggend inbrengen en laten inwerken. Leg daarvoor uw hoofd achterover over de rand van het bed. Spoel de pipet na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.
  • Spray (met pompje): als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal voor gebruik indrukken. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig. Houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt. Spoel de tuit na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.
  • Verstuiver (knijpflesje): houd uw hoofd rechtop, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en knijp eenmaal in het flesje. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt. Spoel de tuit na gebruik schoon met lauw water en sluit het flesje goed af.

  Bewaar het flesje zoals op de verpakking is aangegeven. Onaangebroken is het flesje houdbaar tot de uiterste gebruiksdatum die op de verpakking staat. De meeste flesjes zijn na openen nog 1 maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken en door wie het toen is gebruikt.

  Wanneer?

  • Volwassenen en kinderen van 6 jaar en ouder: wacht na elke toepassing ten minste 4 uur voordat u het weer gebruikt. Wilt u tijdens het slapen minder last hebben? Gebruik het dan vlak voor het slapengaan.
  • Kinderen jonger dan 6 jaar: wacht na elke toepassing ten minste 6 uur voor het opnieuw inbrengen. Gebruik het bij kinderen maximaal 3 keer per dag.

  Hoelang?
  Gebruik dit medicijn maximaal 7 dagen achtereen. Als u het langer gebruikt, kan uw neusslijmvlies beschadigen. Hierdoor kunt u continu een verstopte neus hebben. Een gewone verkoudheid is binnen 2 weken over. Zijn uw klachten na 2 weken nog aanwezig? Raadpleeg dan uw arts.

 • Vergeten

  Heeft u het medicijn nog nodig, gebruik het dan alsnog. Gebruik een eventuele volgende dosis minstens 4 uur later. Wacht bij kinderen tot 6 jaar minstens 6 uur.

 • Verboden

  autorijden, alcohol drinken en alles eten?
  Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

 • Wisselwerking

  Er zijn van medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

 • Zwangerschap

  Zwangerschap
  In de normale dosering en gedurende maximaal 7 dagen achtereen kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Op die manier wordt het al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

  Bij langdurige klachten van verstopte neus door de zwangerschap is het beter om zoutoplossing te gebruiken. Dit kunt u zonder bezwaar langdurig gebruiken.

  Borstvoeding
  In de normale dosering en gedurende maximaal 7 dagen achtereen kunt u dit medicijn veilig gebruiken. Het is dan veilig voor de baby. Bij langdurige klachten van verstopte neus is het beter om zoutoplossing te gebruiken. Dit kunt u zonder bezwaar langdurig gebruiken.

 • Stoppen

  U kunt in één keer stoppen.

  Als u dit medicijn langer dan 7 dagen heeft gebruikt kunt u na stoppen last krijgen van een continu verstopte neus. Gebruik dan geen neusdruppels of neusspray met xylometazoline om het slijmvlies te laten slinken, want deze beschadigen bij langer gebruik het slijmvlies. Eventueel kunt u met een zoutoplossing neusspray proberen uw klachten te verhelpen. Lukt het u niet te stoppen met xylometazoline, overleg dan met uw arts.

 • Handelsinformatie

  Xylometazoline is sinds 1959 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Otrivin en als het merkloze Xylometazoline en Xylometazoline FNA in neusdruppels en neusspray.

Laatst gewijzigd op: 25 februari 2014

Herhaalrecept

Gebruikt u Xylometazoline FNA? Via deze website kunt u een herhaalrecept aanvragen

Meld bijwerkingen

Een paar minuten van uw tijd kan een leven redden.

Omdat niet alle bijwerkingen bekend zijn op het moment dat een geneesmiddel of een vaccin op de markt wordt gebracht, zijn meldingen uit de praktijk onmisbaar voor een veilig geneesmiddelgebruik.

Lareb verzamelt alle bijwerkingen van geneesmiddelen en vaccins in Nederland. Daardoor valt het snel op als een bijwerking vaak voorkomt. Dit systeem werkt alleen als er zoveel mogelijk bijwerkingen gemeld worden door zorgverleners, apothekers en patiënten.

Uw melding is dus belangrijk om geneesmiddelen nog veiliger te maken!

Meld bijwerkingen