-
Algemeen
ALS staat voor Amyotrofische Lateraal Sclerose. Dit is een ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waarbij de spieren onvoldoende functioneren. ALS komt maar zelden voor.
Om te kunnen bewegen, krijgen spieren een signaal van de hersenen via de zenuwen. Bij ALS vallen de cellen van de zenuwbanen in de rug geleidelijk uit. Daardoor geven ze geen signalen meer door. Het gevolg is dat de spieren niet meer (goed) kunnen bewegen.
Het is nog niet bekend hoe de ziekte ontstaat.
-
Herkennen
De symptomen van ALS zijn heel verschillend en moeilijk precies aan te geven. De aandoening begint vaak met spierzwakte in één of meer ledematen of met spreek- of slikklachten. De spierzwakte neemt geleidelijk aan toe en geeft steeds meer beperkingen. Vaak is bij het vorderen van de ziekte een rolstoel nodig.
De ziekte veroorzaakt meestal geen pijn en tast het verstand niet aan.
-
Zelf doen
U kunt hier helaas niets aan doen.
Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 13 september 2005.
-
Medicijnen
Spierverslappers
Bij ALS onstaan een enkele keer juist spierkrampen. Spierverslappers maken de spier minder gevoelig voor prikkeling vanuit de hersenen. Hierdoor treden spierkrampen, met name nachtelijke beenspierkrampen, minder snel op. Voorbeelden zijn baclofen en tizanidine.
Riluzol
Riluzol remt het ziekteproces van ALS iets af, maar geneest het niet. Hierdoor wordt er vaak zo vroeg mogelijk mee gestart. Hoe riluzol werkt bij ALS is niet precies bekend.
Alles over Amyotrofische laterale sclerose (ALS)
Powered by:
Gerelateerde videos
Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)
Alle bewuste bewegingen (zg. vrijwillige bewegingen) van het lichaam worden door de hersenen geregeld. Beweging ontstaat doordat de bovenste motorische neuronen (bewegingszenuwcellen in de hersenen) chemische signalen (neurotransmitters) afgeven. Deze signalen wordt door de motorische neuronen in de hersenen aan de motorische neuronen in het ruggenmerg doorgegeven.
De verbinding met de spieren wordt verzorgd door zenuwvezels (axonen) die vanuit de wervelkolom in de spieren uitlopen. Het punt waar axonen en spiervezels met elkaar in aanraking komen wordt de motorische eindplaat genoemd. Wanneer het signaal de motorische eindplaat bereikt, trekt de spier zich samen: een vrijwillige beweging.
Amyotrofische laterale sclerose (ALS), ook wel ‘ziekte van Lou Gehrig’ genoemd (naar de beroemde Amerikaanse honkballer die ALS had), is een degeneratieve ziekte van motorische neuronen in de hersenen en in het ruggenmerg. Doordat er steeds meer motorische neuronen worden aangetast, kunnen ze geen bewegingssignalen meer naar de spieren verzenden. Hierdoor vermindert het vermogen van vrijwillige spierbeweging en bewegingscoördinatie. Op den duur ontwikkelen zich spierzwakte en spasticiteit. Patiënten zijn niet meer in staat om dagelijkse activiteiten te verrichten, zoals wandelen en uit een stoel opstaan. Uiteindelijk raakt de patiënt verlamd, waarbij ook het slikken, praten en ademen worden belemmerd.
Helaas is ALS ongeneeslijk. Over het algemeen sterft een ALS-patiënt 3 tot 5 jaar nadat de diagnose is gesteld.

Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS)
Alle bewuste bewegingen (zg. vrijwillige bewegingen) van het lichaam worden door de hersenen geregeld. Beweging ontstaat doordat de bovenste motorische neuronen (bewegingszenuwcellen in de hersenen) chemische signalen (neurotransmitters) afgeven. Deze…
Bekijk video