Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Bloedarmoede

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Bij bloedarmoede is er een tekort aan rode bloedcellen. Specifieker gaat het om tekort aan hemoglobine ('Hb').

  Hemoglobine is een eiwit in de rode bloedcellen, die zuurstof transporteert uit de lucht door het hele lichaam. Als er een tekort aan Hb is, wordt minder zuurstof getransporteerd. Zuurstof is belangrijk voor de verbranding in ons lichaam - met minder zuurstof heeft u minder energie.

  Bloedarmoede kan ontstaan door verschillende oorzaken.

  • Tekort aan ijzer. IJzer is een belangrijke bouwsteen van hemoglobine. Een tekort aan ijzer kan ontstaan door bloedverlies (bijvoorbeeld in de darm of bij hevige menstruaties, door een toegenomen behoefte aan ijzer (bij een kind in de groei, bij zwangeren) of door een tekort in de voeding (strenge vegetariërs).
  • Tekort aan vitamine B12 of foliumzuur. Een vitamine-B12-tekort ontstaat meestal door een ziekte in de maag, waardoor vitamine B12 niet door het lichaam wordt opgenomen. Ook kan dit ontstaan bij een tekort in de voeding (strenge vegetariërs) of bij alcoholisten.
  • Soms kan een erfelijke afwijking van het hemoglobine bloedarmoede veroorzaken. Voorbeelden van deze afwijkingen zijn thalassemie en sikkelcelziekte.
  • Een verhoogde afbraak van rode bloedcellen (hemolytische anemie). Door sommige ziekten of medicijnen wordt het bloed versneld afgebroken, waardoor bloedarmoede kan ontstaan.
  • Een chronische ziekte zoals reuma, (herhaalde) infecties of kanker kan de aanmaak van hemoglobine verstoren. Waarschijnlijk worden de rode bloedcellen hierbij ook sneller afgebroken.

  Bloedarmoede wordt ook wel anemie genoemd.

 • Herkennen

  In het begin geeft bloedarmoede geen klachten. Op den duur ontstaat bleekzien, moeheid, kortademigheid en spierzwakte bij inspanning.

  Als u last heeft van een moe gevoel, maar bijvoorbeeld nog wel goed kan sporten, is er meestal geen sprake van bloedarmoede.

  Sommige mensen hebben van nature een lager hemoglobinegehalte dan anderen. Ook tijdens de zwangerschap is het hemoglobinegehalte wat lager.

 • Zelf doen

  Herkent u deze klachten, raadpleeg dan uw huisarts.

  Belangrijk is gezonde voeding met voldoende vitamines en ijzer (bijvoorbeeld bladgroente, noten, peulvruchten, vis of vlees).

  Klik hier voor meer informatie in de Patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over Bloedarmoede.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 17 augustus 2009.
 • Medicijnen

  IJzer
  Bij bloedarmoede veroorzaakt door een tekort aan ijzer worden verschillende ijzerzouten gebruikt. Deze bevatten ijzer en vullen een bestaand (of dreigend) ijzertekort aan. Het duurt zes weken tot enkele maanden van dagelijks gebruik totdat een tekort aan ijzer is aangevuld. Voorbeelden zijn ferrofumaraat en ferrosulfaat.

  Vitamine B6 (pyridoxine)
  Vitamine B6 wordt ook wel pyridoxine genoemd. Pyridoxine vermindert de verschijnselen van een bepaald type bloedarmoede (sideroblastaire anemie). Sideroblastaire anemie is een aangeboren afwijking. Bij dit type bloedarmoede is een zeer hoge vitamine B6 hoeveelheid nodig.

  Foliumzuur
  Foliumzuur (of de actieve vorm: folinezuur) wordt gebruikt bij bloedarmoede veroorzaakt door een tekort aan foliumzuur. Foliumzuur wordt ook wel vitamine B11 genoemd en is onder andere nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Een tekort aan foliumzuur in het lichaam kan worden aangevuld door het gelijknamige geneesmiddel foliumzuur te slikken, waardoor de bloedarmoede zal verdwijnen.

  Hydroxocobalamine
  Een tekort aan vitamine B12 veroorzaakt onder andere een bepaalde vorm van bloedarmoede (megaloblastaire anemie). Deze vorm van bloedarmoede geeft verschijnselen als vermoeidheid, vreemde gevoelswaarnemingen, zoals tintelingen in handen en voeten. Hydroxocobalamine is een vorm van vitamine B12. Het wordt gebruikt bij megaloblastaire anemie.

  Ascorbinezuur
  Ascorbinezuur is een vorm van vitamine C. Het wordt wel gebruikt bij methemoglobinemie. Dit is een bepaalde vorm van bloedarmoede, waarbij de rode bloedlichaampjes in het bloed te weinig zuurstof kunnen afgeven.

  Azathioprine
  Bij hemolytische anemie breekt het lichaam bepaalde rode bloedcellen af door een foutieve afweerreactie. Azathioprine onderdrukt deze afweerreactie. Meestal gebruikt u het samen met corticosteroïden.

  Cyclofosfamide
  Cyclofosfamide wordt gebruikt bij hemolytische anemie. Bij hemolytische anemie breekt het lichaam bepaalde rode bloedcellen af door een foutieve afweerreactie. Cyclofosfamide remt de cellen in het lichaam die afweerstoffen aanmaken. Hierdoor komen er minder afweerstoffen tegen de eigen bloedcellen vrij.

  Erytropoëtische groeifactoren
  Erytropoëtische groeifactoren stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Het wordt gebruikt om bloedtransfusie te voorkomen en bij mensen die geen bloedtransfusie kunnen of willen krijgen. Voorbeelden zijn darbepoëtine en epoëtine.

  Busulfan
  Bij een zeer zeldzame vorm van bloedarmoede (thalassemie), heeft men rode bloedcellen die niet voldoende zuurstof kunnen vervoeren. Soms probeert men de aandoening te genezen met beenmergtransplantaties.

  Enkele dagen voorafgaand aan de transplantatie van de stamcellen krijgt u busulfan. Busulfan vernietigt de eigen stamcellen waar bloedcellen uit worden gemaakt. Het vernietigt dus ook eventuele stamcellen waar slechte bloedcellen uit voortkomen. Na enkele dagen volgt de transplantatie, om met nieuwe gezonde stamcellen deze vernietigde cellen te vervangen.