Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Bloedstollingsziekten

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Bij bloedstollingziekten is er een afwijking in de stolling van het bloed, waardoor u sneller kunt bloeden en langer blijft doorbloeden. Bij het stollen van het bloed zijn verschillende stollingsfactoren betrokken.

  Bij hemofilie ontbreekt een stollingsfactor, meestal factor VIII (hemofilie A), zelden factor IX (hemofilie B). Hemofilie komt vrijwel uitsluitend bij mannen voor en is erfelijk.

  Bij de ziekte van Von Willebrand bestaat een tekort aan een stollingseiwit en werken de bloedplaatjes niet goed. De ziekte is erfelijk.

  Bij ITP (Idiopathische Trombocytopenische Purpura) ontstaat een tekort aan bloedplaatjes, meestal door een auto-immuunziekte. Hierbij vallen uw afweercellen delen van het eigen lichaam aan, in dit geval de bloedplaatjes.

 • Herkennen
  U krijgt snel bloeduitstortingen en bloedingen. Dit gebeurt vooral na stoten, maar kan ook spontaan optreden, bijvoorbeeld bij het tandvlees of in de blaas. Een bloedende wond stelpt vaakt niet vanzelf en blijft lang nabloeden.
 • Zelf doen

  De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Meestal zijn medicijnen nodig.

  U kunt de kans op bloedingen verkleinen door geen contactsporten te doen, zoals voetbal of boksen. Zwemmen, fietsen en hardlopen is meestal geen probleem.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 10 april 2007.

 • Medicijnen

  Desmopressine
  Desmopressing wordt gebruikt bij stollingsstoornissen in het bloed, zoals hemofilie A en van Willebrand. Het zorgt voor een toename van stollingstoffen in het bloed. Bloedingen kunnen zo worden voorkomen of niet-ernstige bloedingen worden gestopt.

  Tranexaminezuur
  Tranexaminezuur houdt een bloedstolsel op een vaatbeschadiging in stand, waardoor de wond niet opnieuw kan gaan bloeden.

  Stollingsfactoren bij hemofilie A
  Stollingsfactoren die worden gebruikt bij hemofilie A lijken op stollingsfactor VIII. Deze middelen zetten de stolling in gang bij een eventuele bloeding. Voorbeelden hiervan zijn octocog alfa en moroctocog alfa.

  Azathioprine
  Azathioprine wordt gebuikt bij ITP (Idiopathische Trombocytopenische Purpura). Het onderdrukt de afweer tegen bloedcellen in het lichaam. Zo wordt afbraak van deze cellen voorkomen.

  Vincristine
  Vincristine wordt ook gebuikt bij ITP (Idiopathische Trombocytopenische Purpura). Hoe het hierbij werkt, is onbekend.

Gerelateerde videos

Antistollingsmiddelen

Antistollingsmiddelen

Bekijk video