Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Colitis ulcerosa

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen
  Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Meestal verloopt de ontsteking mild en zijn er weinig klachten. Soms zijn er ernstige klachten en is een operatie noodzakelijk.

  De oorzaak is van colitis ulcerosa is onbekend. Waarschijnlijk is er sprake van een auto-immuunaandoening. Dit betekent dat uw afweercellen delen van het eigen lichaam aanvallen, in dit geval de dikke darm.

 • Herkennen
  Veel voorkomende klachten van colitis ulcerosa zijn buikpijn, diarree, bloed bij de ontlasting en koorts. Soms lijkt het begin van de ziekte op een buikgriep. Het is niet gemakkelijk de aandoening vast te stellen. Meestal is aanvullend onderzoek nodig.

 • Zelf doen
  Vaak zijn medicijnen nodig voor de behandeling van colitis ulcerosa. Omdat de dikke darm onvoldoende vocht en voedingsstoffen opneemt als de ziekte ‘actief' is, is het belangrijk voldoende te drinken en gezond te eten.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 4 oktober 2005. • Medicijnen
  5-ASA-medicijnen
  De 5-ASA-medicijnen werken ontstekingsremmend op de darmwand. Ze worden gebruikt om aanvallen te behandelen en om nieuwe aanvallen te voorkomen. Het hangt af van de precieze plaats van de ontsteking in de darmen welk merk en welke toedieningsvorm de arts voorschrijft. Per product komt de werkzame stof namelijk in een ander deel van de darmen vrij.

  Bij proctitis ulcerosa schrijft de arts meestal zetpillen of een klysma voor. Bij colitis ulcerosa, als de ontsteking zich aan het einde van de dikke darm bevindt, is een klysma nodig, omdat een zetpil dan niet ver genoeg in de darm komt. Bij ontstekingen in nog hoger gelegen delen van de darm zijn tabletten of granulaat nodig. Deze hebben een speciaal laagje dat pas oplost in een specifiek deel van de darm. Voorbeelden zijn mesalazine, olsalazine en sulfasalazine.

  Bijnierschorshormonen in klysma
  Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, remmen de ontstekingen. Hierdoor zullen buikpijn, diarree, bloed bij de ontlasting en koorts afnemen. Een klysma komt alleen in aanmerking als de aandoening zich tot het laatste deel van de dikke darm beperkt. Het komt dan alleen in het laatste stuk van de dikke darm terecht en nauwelijks in de rest van het lichaam. Hierdoor heeft u minder kans op bijwerkingen. Voorbeelden zijn beclomethason klysma, betamethason klysma en budesonide klysma.

  Bijnierschorshormonen om in te nemen
  Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, remmen ontstekingen. Hierdoor zullen buikpijn, diarree, bloed bij de ontlasting en koorts afnemen. Bijnierschorshormonen die u in moet nemen werken door het hele lichaam, dus ook in de gehele darm. U heeft hierdoor wel meer kans op bijwerkingen dan bij bijnierschorshormonen in een klysma. Meestal worden bijnierschorshormonen om in te nemen alleen als kuur voorgeschreven als de aandoening tijdelijk verergert. Voorbeelden zijn budesonide, dexamethason, prednisolon, prednison en triamcinolon.

  Afweeronderdrukkende middelen
  Deze middelen onderdrukken de ontsteking. Ze worden pas voorgeschreven als andere middelen bij colitis ulcerosa onvoldoende effect hebben. Het duurt vaak enkele weken tot maanden voordat deze middelen gaan werken. Voorbeeld is ciclosporine.

Gerelateerde videos

Anticholinergica

Anticholinergica

Bekijk video

Bijnierschorshormonen (Corticosteroïden)

De bijnieren maken deel uit van het hormoonstelsel en regelen hormoonspiegels in het lichaam. Het zijn kleine, piramidevormige klieren, bovenop beide nieren gelegen. De bijnieren produceren het hormoon cortisol. Cortisol…

De bijnieren maken deel uit van het hormoonstelsel en regelen hormoonspiegels in het lichaam. Het zijn kleine, piramidevormige klieren, bovenop beide nieren gelegen. De bijnieren produceren het hormoon cortisol. Cortisol heeft een groot aantal functies. De belangrijkste is dat extra cortisol kan worden geproduceerd als hulpmiddel bij de behandeling van infectie, trauma en emotionele spanning.

In bepaalde gevallen wordt gezond knieweefsel door het immuunsysteem als geïnfecteerd beschouwd en aangevallen door witte bloedcellen van het eigen lichaam, met een pijnlijke ontsteking als gevolg. Soms echter is zelfs de extra aanmaak van cortisol als reactie van het immuunsysteem niet voldoende.

Corticosteroïden zijn medicijnen die kunnen worden geïnhaleerd, oraal ingenomen, plaatselijk op de huid aangebracht of in een ader of onderhuids geïnjecteerd. Het zijn kunstmatig geproduceerde hormonen die sterk op cortisol lijken. Corticosteroïden verhinderen de aanval van witte bloedcellen op het weefsel en verminderen de aanmaak van ontsteking veroorzakende stoffen door immuuncellen.

Corticosteroïden worden vaak gebruikt voor de behandeling van ontstekingen en auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematodes (SLE) en bepaalde ademhalingsziekten.

Bekijk video