Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Duizeligheid

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen
  Duizeligheid kan vele oorzaken hebben: In het algemeen is duizeligheid niet gevaarlijk, wel vervelend.

 • Herkennen

  Iedereen is wel eens duizelig geweest, maar het is moeilijk het begrip duizeligheid te omschrijven. Soms bent u licht in het hoofd of heeft u het gevoel flauw te vallen. Meestal hebben mensen bij duizeligheid last van draaierigheid of het gevoel dat de wereld om hen heen tolt. Soms is het moeilijk het evenwicht te bewaren.

  Hevige duizeligheid gaat soms samen met angst, transpiratie, misselijkheid of braken.

 • Zelf doen
  Dit hangt af van de oorzaak van uw klachten. Als u niet weet waardoor de duizeligheid wordt veroorzaakt, neem dan contact op met uw huisarts.

  Soms moeten spanningen worden weggenomen door uw situatie thuis of op het werk aan te pakken. Probeer ondertussen gewoon te blijven bewegen en uw dagelijkse bezigheden voort te zetten. Sommige aanvallen van duizeligheid zijn niet te vermijden. Wanneer u daarbij erg duizelig wordt, kunt u het beste gaan liggen totdat het weer wat beter gaat.

  Meestal zijn de klachten na een paar dagen minder. Gebruik liever geen alcohol, dit kan de klachten verergeren.

  Klik hier voor meer informatie in de patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over duizeligheid.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 27 september 2005.


 • Medicijnen

  Cinnarizine en flunarizine
  Als de duizeligheid ontstaat door verstoring van het evenwichtsorgaan, kan cinnarizine of flunarizine de duizeligheid soms verminderen. Hoe cinnarizine en flunarizine precies werken bij duizeligheid is niet bekend. Ook is de werking niet aangetoond.

  Sulpiride
  Als andere middelen niet voldoende helpen, kan uw arts sulpiride voorschrijven. Sulpiride kan de verschijnselen binnen enkele dagen verminderen. Hoe sulpiride precies werkt bij duizeligheid is niet bekend. Ook is de werking niet aangetoond.

  Piracetam
  Het is niet precies bekend hoe piracetam werkt. Waarschijnlijk heeft het een werking op het evenwichtsorgaan. Het duurt enkele weken voordat de duizeligheid afneemt. Ook is de werking niet aangetoond.

Gerelateerde videos

Anticholinergica

Anticholinergica

Bekijk video