Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Jicht

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Jicht is een gewrichtsontsteking. Meestal van de grote teen, soms van andere gewrichten in de voet, enkel, knie of pols. De ontsteking ontstaat als urinezuur uit het bloed 'neerslaat' (kristalliseert) in het gewricht. Dit kan gebeuren als u te veel urinezuur in het bloed heeft.

  Alcoholgebruik, eiwitrijk voedsel (bijvoorbeeld veel vlees) en sommige medicijnen (bijvoorbeeld plaspillen) kunnen een jichtaanval veroorzaken. Ook na een operatie of verstuiking kunt u jicht krijgen.

 • Herkennen

  Bij jicht is het gewricht rood, gezwollen, warm en pijnlijk. Bewegen is erg pijnlijk. De ontsteking is heftig en komt meestal plotseling opzetten. Binnen één tot drie weken geneest de ontsteking, maar u kunt na een tijdje weer een nieuwe aanval krijgen. Heeft u meer dan drie jichtaanvallen per jaar, dan heeft u chronische jicht.

 • Zelf doen

  U kunt het ontstoken gewricht hoog leggen en afkoelen met een natte doek of met ijs dat u in een doek wikkelt.

  • Zodra de pijn minder wordt, is het belangrijk regelmatig te bewegen.
  • Drink minimaal twee liter water per dag.
  • Gebruik geen alcohol.
  • Wees zuinig met eiwitrijk eten.
  • Als u plaspillen gebruikt, overleg dan met uw huisarts.

  Klik hier voor meer informatie in de Patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over jicht.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 8 maart 2007.

 • Medicijnen

  Ontstekingsremmende pijnstillers
  Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Hierdoor verminderen de roodheid, zwelling en pijn in en rond de gewrichten. Voorbeelden zijn diclofenac, etoricoxib, ibuprofen, indometacine, ketoprofen, meloxicam, nabumeton en naproxen.

  Colchicine
  Colchicine vermindert de ontstekingsreactie in het gewricht. Colchicine wordt voorgeschreven als bovenstaande pijnstillers niet voldoende werken of als u dergelijke middelen niet verdraagt. Het wordt gebruikt bij een aanval van jicht.

  Allopurinol
  Allopurinol verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed door de productie van urinezuur in het lichaam te remmen. Hierdoor neemt de kans op jichtaanvallen af. Allopurinol wordt gebruikt om het aantal jichtaanvallen te verminderen bij mensen die regelmatig jichtaanvallen hebben. Het werkt niet tegen een acute jichtaanval.

  Benzbromaron
  Benzbromaron verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed door de uitscheiding met de urine te verhogen. Hierdoor neem de kans op jichtaanvallen af. Benzbromaron wordt gebruikt om het aantal jichtaanvallen te verminderen bij mensen die regelmatig jichtaanvallen hebben. Het werkt niet tegen een acute jichtaanval. Benzbromaron wordt alleen voorgeschreven als u allopurinol niet verdraagt.

  Febuxostat
  Febuxostat verlaagt de hoeveelheid urinezuur in het bloed door de aanmaak van urinezuur in het lichaam te verminderen. Hierdoor neem de kans op jichtaanvallen af. Febuxostat wordt gebruikt om het aantal jichtaanvallen te verminderen bij mensen die regelmatig jichtaanvallen hebben. Het werkt niet tegen een acute jichtaanval. Febuxostat wordt alleen voorgeschreven als u allopurinol niet verdraagt.

  Bijnierschorshormonen
  Bijnierschorshormonen worden ook wel corticosteroïden genoemd. Ze worden soms kortdurend toegepast bij een aanval van jicht als andere medicijnen niet voldoende werken of niet gebruikt kunnen worden. Ze werken ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn prednisolon en triamcinolon (-acetonide).

Gerelateerde videos

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Bekijk video