Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Koliekpijn

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Een kortdurende hevige krampende pijn in de buik die in aanvallen optreedt, noemt men koliekpijn. U heeft tijdens een aanval hevige pijn en kunt vaak niet stil blijven liggen of zitten. Soms bent u er misselijk bij met braken of heeft u diarree. Na enige tijd zakt de pijn weer wat af en is het weer draaglijk. Even later kan dan weer zo´n aanval komen opzetten.

 • Herkennen

  Deze pijn wordt veroorzaakt als een hol orgaan samentrekt en later weer ontspant. Dat treedt bijvoorbeeld op bij nierstenen in de urineleider of galstenen in de uitgang van de galblaas.

  Ook de darmen kunnen door verstopping of afsluiting koliekpijn geven. Bij kleine kinderen hebben we het ook wel over darmkrampjes.

 • Zelf doen

  Niet altijd is er sprake van een ziekte of afwijking; ook gezonde darmen kunnen wel eens opspelen. Soms is een warme kruik of lichte massage van de buik, vooral bij kinderen, voldoende.

  Gezonde voeding met voldoende vezels en vocht zijn belangrijk voor de werking van de darmen. Dit kan problemen met darm voorkomen

  In andere gevallen moet eerst de (huis)arts de oorzaak vaststellen en kunnen medicijnen helpen.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 13 december 2007.

 • Medicijnen

  Ontstekingsremmende pijnstillers
  Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Bij koliekpijn worden ze gebruikt vanwege het effect op de pijn.

  De koliekpijn is vaak zo hevig dat u ook misselijkheid bent. Daarom zal de arts de pijnstillers meestal in de vorm van zetpillen voorschrijven. Voorbeeld is diclofenac.

  Morfine
  Morfine heeft een sterk pijnstillende werking. Het zorgt dat het 'pijnsignaal' in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Hierdoor voelt u de pijn minder en reageert u er rustiger op.

  Morfine wordt gebruikt als ontstekingsremmende pijnstillers onvoldoende werken. U krijgt dan een morfine-injectie. Het effect van een injectie begint na ongeveer 30-90 minuten en houdt ongeveer 7 uur aan.

  Scopolaminebutyl injectie
  Scopolaminebutyl wordt gebruikt als behandeling met pijnstillers niet mogelijk is.

  Het heft de verkramping op van de spieren van darmen, urinewegen en galwegen. Het moet als injectie of infuus worden toegediend. Het werkt meestal binnen tien minuten tot een half uur.

Gerelateerde videos

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Bekijk video