Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Ontstoken ogen door andere oorzaken

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Het oog is een gevoelig orgaan, waardoor gemakkelijk ontstekingen of infecties kunnen optreden. Soms ontstaat een oogontsteking door een auto-immuunziekte. Dat betekent dat uw afweercellen delen van het eigen lichaam aanvallen, in dit geval een deel van het oog (bijvoorbeeld het hoornvlies of de iris).

  Behalve door de hierboven genoemde oorzaken kan een oog ook ontstoken raken als gevolg van andere ziekten, zoals psoriasis, ontstekingsziekten van de darmen en gewrichtsontstekingen.

 • Herkennen

  De verschijnselen zijn meestal vergelijkbaar met de klachten die ontstaan door andere oorzaken: roodheid, pijn, slechter zien en tranenvloed.

 • Zelf doen

  Ga zorgvuldig om met contactlenzen: was uw handen bij het inbrengen en verwijderen, gebruik schone bewaarvloeistoffen. Draag geen contactlenzen totdat de ontsteking is verdwenen.

  Meestal moet de achterliggende oorzaak worden behandeld; soms kunnen oogdruppels verlichting geven.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatst bijgewerkt: 13 december 2007.

 • Medicijnen

  Atropine
  Atropine oogdruppels ontspannen de spieren van de iris. De iris komt daardoor tot rust en kan beter genezen. Bovendien voorkomt u zo dat er vergroeiingen en verklevingen in het oog ontstaan.

  Bijnierschorshormonen
  Bijnierschorshormomen worden toegepast bij verschillende soorten ontstekingen van het oog. Als de oorzaak van de oogontsteking een infectie is met een bacterie worden ze gebruikt in combinatie met een antibioticum, zoals gentamycine of tobramycine.

  Bijnierschorshormonen werken ontstekingsremmend. Ze verminderen de ontstekingsverschijnselen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk. Voorbeelden zijn dexamethason, methylprednisolon, prednisolon, prednison, fluormetholon en rimexolon.

  NSAID's in oogdruppels
  NSAID's in oogdruppels worden gebruikt na een staaroperatie aan het oog. Ze werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Ze voorkomen en bestrijden zwelling van het oog na de staaroperatie. Voorbeelden zijn broomfenac, diclofenac, indometacine, ketorolac en nepafenac.