Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Ziekte van Bechterew

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  De ziekte van Bechterew is een gewrichtsontsteking, een vorm van reuma, die vooral in de wervelkolom en het bekken zit, maar ook in heupen en knieën.

  Dit geeft pijnklachten en verstijving. Door de ontsteking worden de randen van het gewricht aangetast, hierdoor raakt kraakbeen en bot beschadigd. Het beschadigde kraakbeen wordt vervangen door bot en hierdoor ontstaat de stijfheid. Meestal begint het tussen de 15e en 25e levensjaar, vaker bij mannen dan bij vrouwen. De oorzaak is onbekend.

 • Herkennen

  Het begint vaak met pijn in de lage rug en stijfheid. De stijfheid is voornamelijk ’s ochtends. Kenmerkend is dat bij bewegen de pijnklachten geleidelijk kunnen verdwijnen. De pijn en stijfheid kan zich uitbreiden naar bekken, heupen en knieën. Deze klachten komen het meest voor.

 • Zelf doen

  U kunt er niets aan doen om te voorkomen dat u deze ziekte krijgt. Herkent u de klachten, neem dan contact op met uw huisarts. Zo nodig zal er verder onderzoek en behandeling volgen. U kunt zelf door oefeningen de verstijving (deels) voorkomen.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
  Laatste Bijgewerkt: 6 oktober 2009.

Gerelateerde videos

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

NSAID

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Niet steroïde anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) geneesmiddelen.

Bekijk video