Chronische obstructieve longziekten (COPD)

Synoniemen: Chronische bronchitis, Longemfyseem
Vragen?
Bel of mail

Stel hier uw vraag aan uw apotheker.

Vraag stellen
Herhaal
Medicatie?

U kunt het zelf online doen!

Lees verder

Algemeen

COPD is een aandoening van de luchtwegen. COPD is een afkorting van ('chronic obstructive pulmonary disease') en betekent: chronische obstructieve longziekte. Vroeger sprak men van 'chronische bronchitis' of 'emfyseem'.

Bij COPD worden afwijkingen gevonden in de grote en kleine luchtwegen, het longweefsel en de bloedvaten van de longen; vooral de kleine vertakkingen in de luchtwegen raken in de loop van de jaren beschadigd.

De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. COPD kan ook ontstaan door langdurig werken in een omgeving met veel stofdeeltjes van steen of metaal in de lucht. Rook of stofdeeltjes veroorzaken een langdurig aanhoudende (chronische) ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Dat raakt daardoor steeds meer beschadigd, waardoor de longen minder goed werken.

Herkennen

Klachten ontstaan vaak pas na het veertigste levensjaar. U heeft last van hoesten en geeft slijm op. U ademt vaak piepend en brommend. U wordt sneller kortademig en moe, vooral bij inspanning, zoals traplopen of fietsen.

Verkoudheden en andere luchtweginfecties geven meer klachten en gaan minder snel over.

Zelf doen

U kunt de chronische ontsteking en verdere beschadiging van uw longen verminderen door te stoppen met roken. Het kan enkele maanden duren voordat de klachten afnemen. Stoppen met roken is in elk stadium van de ziekte het belangrijkst.

  • Stop met roken en vraag anderen niet te roken in uw omgeving.
  • Vermijd prikkels, zoals verflucht en veel stof.
  • Zorg voor een goede ventilatie van woon-, slaap- en werkruimte en keuken.
  • Laat u elk jaar inenten tegen de griep.
  • Verbeter uw conditie door regelmatig wandelen, fietsen of zwemmen (bijvoorbeeld drie keer per week een halfuur).
  • Vermijd overgewicht, maar ook ondergewicht.

Klik hier voor meer informatie in de Patiëntenbrieven van het Nederlands Huisartsen Genootschap over COPD.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap.
Laatst bijgewerkt: 8 maart 2007.

Medicijnen

Luchtwegverwijders
Luchtwegverwijders zijn middelen die de verkramping in de luchtwegen opheffen, zodat u weer makkelijker kunt ademen. Deze middelen moet u inhaleren.

  • Kortwerkende luchtwegverwijders werken binnen enkele minuten en de werking houdt een paar uur aan. Ze zijn bedoeld om een acute aanval van benauwdheid te stoppen. Voorbeelden zijn ipratropium, salbutamol, terbutaline en de combinatie van ipratropium met fenoterol.
  • Langwerkende luchtwegverwijders werken pas na ongeveer een kwartier en de werking houdt ongeveer een halve dag tot een dag aan. Ze worden gebruikt door mensen die regelmatig last hebben van aanvallen van benauwdheid om deze te voorkomen. Voorbeelden zijn aclidinium, formoterol, glycopyrronium, indacaterol, salmeterol en tiotropium.

Luchtwegbeschermers om te inhaleren
Luchtwegbeschermers om te inhaleren zijn bijnierschorshormonen, ook wel corticosteroïden genoemd. Deze middelen werken ontstekingsremmend en beschermen de luchtwegen tegen prikkels die benauwdheid veroorzaken. Hierdoor zal de conditie van de longen verbeteren en zal het aantal aanvallen van benauwdheid verminderen. Voorbeelden zijn beclometason, budesonide en fluticason.

Bijnierschorshormonen om in te nemen
Bijnierschorshormonen, ofwel corticosteroïden, om in te nemen, worden gebruikt in de vorm van een stootkuur. Dit is een behandeling van enkele dagen tot twee weken bij een tijdelijke verergering van de COPD. Voorbeelden zijn dexamethason, prednisolon, prednison en triamcinolon.

Luchtwegverwijders in tabletvorm
Luchtwegverwijders in tabletvorm worden gebruikt als luchtwegverwijders om te inhaleren alleen niet voldoende werken. U krijgt dan een proefbehandeling met deze middelen. Voorbeeld is theofylline.

Slijmverdunners
Slijmverdunners, ook wel mucolytica of slijmoplossers genoemd, maken taai slijm in de luchtwegen dunner en minder taai, waardoor het slijm makkelijker is op te hoesten. Voorbeelden zijn acetylcysteïne en mesna.

Roflumilast
Roflumilast remt de ontsteking in het longweefsel, waardoor de klachten van COPD zoals benauwdheid, hoesten of kortademigheid, afnemen. Het duurt enkele weken voordat u het effect kunt merken.

Bekijk
Video's

Stoppen met roken

Mucolytica (Slijmoplossers)

Inhalators

Longen (werking)

COPD

Luchtwegverwijders (Bronchodilatatoren)

Emfyseem (Longemfyseem)

Forspiro

Breezhaler