Spierpijn

Vragen?
Bel of mail

Stel hier uw vraag aan uw apotheker.

Vraag stellen
Herhaal
Medicatie?

U kunt het zelf online doen!

Lees verder

Algemeen

Er zijn verschillende soorten spierpijn.

 • Spierpijn als gevolg van een ongewone inspanning. De pijnlijke spier voelt u vooral bij beweging of inspanning. In het begin is de pijn stekend en scherp, later dof. Vaak voelt de spier hard en stijf aan, meestal doet het pijn als u op de spier drukt. Veelvoorkomende vormen van spierpijn zijn een stijve nek en spit (pijn in de onderrug).
 • Spierpijn als gevolg van een virusinfectie.
 • Spierkneuzing. Dit is een spierbeschadiging als gevolg van een ongelukje. Door de beschadiging ontstaat een bloeduitstorting waardoor de spier zwelt en minder gemakkelijk beweegt.
 • Zweepslag. Een spierscheurtje, meestal in de kuit, als gevolg van een onverhoedse beweging. Het scheuren voelt als u een korte plotselinge pijn.
 • Chronische spierpijn door overbelasting. Meestal zit de pijn in de nek, schouders of rug.
 • Tenniselleboog. Hierbij is een pees geïrriteerd door overbelasting.

Als u vooral last heeft van gewrichtspijn, kijk dan voor meer informatie bij Gewrichtspijn.

HerkennenZelf doen

Om pijn te voorkomen, kunt u het volgende doen.

 • Goede 'opwarm- en afkoeloefeningen' bij het sporten.
 • Met afwisseling in de werkhouding en ontspanningsoefeningen voor nek en schouders is misschien chronische spierpijn aan nek of schouders te voorkomen.

Bij spierpijn na het sporten kunt u het volgende doen.

 • Niet te lang blijven staan als u pijn in de benen en de rug heeft.
 • Warmte, bijvoorbeeld in de vorm van een kompres of een warm bad, geeft vaak verlichting.
 • Met massage kunt u de doorbloeding in de pijnlijke spier verbeteren, waardoor de pijn en de stijfheid sneller afnemen.

Medicijnen

Paracetamol
Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend.

Paracetamol in combinatie met andere middelen
Propyfenazon werkt net als paracetamol pijnstillend en koortsverlagend. Coffeïne versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Voorbeelden zijn paracetamol in combinatie met coffeïne en propyfenazon in combinatie met paracetamol en coffeïne.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd. Deze middelen werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, azapropazon, carbasalaatcalcium, dexibuprofen en dexketoprofen.

Ontstekingsremmende pijnstillers voor gebruik op de huid
Enkele ontstekingsremmende pijnstillers zijn in de handel in een preparaat voor gebruik op de huid. De werking van deze middelen is meestal echter niet aangetoond. De vraag is of ze diep genoeg in de spier doordringen om hun werk te kunnen doen. Een voorbeeld is ibuprofen op de huid.

Diazepam
Diazepam heeft een spierontspannende werking. Hierdoor verdwijnt de pijn van de spierpijn en kan de spier genezen.

Antidepressiva
Antidepressiva worden gebruikt bij spierpijn door fibromyalgie. Antidepressiva kunnen de klachten bij fibromyalgie verminderen, zoals spierpijn, ochtendstijfheid en slaapproblemen. Het middel werkt niet bij iedereen even goed. Voorbeelden zijn amitriptyline en duloxetine.

Botuline A toxine
Botuline A toxine wordt gebruikt om spierpijn door verkrampte spieren als gevolg van dystonie of spasticiteit te behandelen. In zeer kleine hoeveelheden op de juiste plaatsen ingespoten, verlamt botulinetoxine langdurig de zenuw die de verkrampte spier aanstuurt. De spier verslapt daardoor en de dystonie of spasticiteit nemen af.


Warmtesmeermiddel
Bij spierpijn kunt u een warmtesmeermiddel gebruiken. Een langdurend effect op spierpijn is nooit aangetoond.

Medische
video's

Animaties en afbeeldingen van medische onderwerpen

Naar video's